Koncepció nélkül

prixi ,11:29

Már követni sem lehet, hogy mi történik a Művház felújításának kérdéskörében. Most olvasom a közgyűlés napirendjét. És látom benne, hogy a város területcserével megszerezné a Bujtosi Csarnok melletti placcot, hogy azon kerüljön kialakításra az új színházterem. Már lassan tényleg nem tudom mit gondoljak:örüljek vagy sírjak. Hiszen jó lenne egy komoly színházterem, jó lenne egy rendesen működő művház, egy nagyobb kiállító terem, egy art mozi és sorolhatnám. Szóval örülnöm kellene, de eközben van egy hónapok óta húzódó pályázat, van sok-sok pénzből készült terv, melyek megvalósítása túl drága, van egy helyi védetté nyilvánított használhatatlan, energia pazarló épület stb. És miközben azt látjuk, hogy hosszú távú koncepció nélkül merülnek fel az újabbnál újabb ötletek, még az intézményrendszer is átalakul minden évben. 
a korábbi írások a blogon a témában:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr1001055495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erikvagyok 2009.04.09. 12:00:46

Talán meg kellene szüntetni a helyi védettséget, ledózerolni az egész épületet, aztán a helyére építeni egy megfontoltan megtervezett és megépített, minden igényt kielégítő új épületet.
Ja, hogy a helyi védettséget az Önkormányzat szüntethetné meg...Változtassunk annak összetételén...lesz még önkormányzati választás

prixi 2009.04.09. 12:20:34

Most kaptam a városvitán: Ez a legfrissebb információ, ez egy délelőtti sajtótájkoztatón hangzott el:

Az Agora program kapcsán az utolsó órában vagyunk – kezdte tegnapi tájékoztatóját a megyeszékhely polgármestere, Csabai Lászlóné, aki elmondta: ha a keddi rendkívüli közgyűlésen nem születik döntés, nem nyújtható be időben a pályázat, s lemaradunk a programról, melyhez az önkormányzat több, mint másfél milliárd forintot nyert. Az már korábban kiderült, hogy az eredeti elképzelések a közel egymilliárdos többletköltség miatt nem valósulhatnak meg, így új utakat kell járni. A képviselőknek két alternatíva közül kell választaniuk: ez egyik a Kölyökvár felújítását és a Városi Galéria mellett egy kiállítóterem létrehozását tartalmazza, ám ez az elbírálás szempontjából kockázatos, hiszen ez épület nagysága legfeljebb húsz százalékkal térhet el az eredeti tervben meghatározottól, ebben az esetben pedig nehéz ezt az arányt megtartani. A másik lehetőség az, hogy – a megyei önkormányzattal közösen – egy új multifunkcionális épület valósul meg a Bujtosi Szabadidő Csarnok mellett lévő, jelenleg teniszpályáknak helyet adó területen, itt egy zenekari árokkal ellátott színházteren és egy konferenciák tartására alkalmas terem kapna helyet. Az első megoldás megvalósításához 500, a másodikéhoz 700 millió forint saját erőt kellene biztosítania az önkormányzatnak, mely a Váci Mihály Kulturális, Művészeti és Gyermekcentrum épületét mindkét esetben felújítja. Kialakítanak egy kiállítótermet, liftet szerelnek az épületbe, akadálymentesítik, kicserélik a nyílászárókat, rendbeteszik a környékét. A polgármester azt mondta, a két lehetőség támogatottsága nem párt-, hanem személyfüggő: vannak képviselők, aki a beruházás anyagi vonzatát tartják szem előtt és a kisebb programot tartják elfogadhatónak, mások úgy vélik, ha a B változat valósul meg, azzal a város humán infrastruktúrája teljesen kiépül, ráadásul az is biztosnak tűnik, hogy ennyi pénzt belátható időn belül nem fordíthat ilyen célra az önkormányzat. Kedden, vagy így, vagy úgy, de döntést kell hozni, ellenkező esetben ugyanis nem nyújtható be a pályázat, s a város elesik a támogatásként nyert pénztől.

erikvagyok 2009.04.09. 12:43:00

@prixi: Ugyan honnan lenne a városnak 700, na jó csak 500 millió Ft-ja az önerőre? Ez persze költői kérdés. Csakis hitelből. Nagyon szép dolgokat kívánnak megvalósítani(?), de felmerül a kérdés: kell-e tovább eladósítani az amúgy is kamatterhektől roskadozó városi költségvetést?

prixi 2009.04.09. 13:15:29

@erikvagyok:
szóval lehet nagy összegnek tűnik a hitel, de ezért cserébe 3 milliárd pályázati összeget nyerünk el. az lenne jó, ha lehetne az államtól (az MNB-től) kedvezményes fejlesztési hitelt lehetne kapni

sukifarg 2009.04.09. 13:34:40

Ezt annyira fájdalmas nézni. Miért kell ragaszkodni egy olyan épülethez, amiről bebizonyosodott az évtizedek során, hogy rossz, a funkcióját nem látja el. Ha nem azt tákolgatnák, még a költségvetés ís karcsúbb lenne! Reménytelen bagázs...

reaktív63 · http://www.tisztas.eoldal.hu 2009.04.09. 21:00:53

Vegyük már észre hogy ezek a felületek ,mint ez is pl. az internetes blog, vitafórum stb. csak szelepek ahol mi önként, meddő módon leeresztjük ,elpazaroljuk a bennünk lévő kreatív energiákat , és a döntéshozóknak teszünk ezzel szivességet.
Ne tököljünk tovább,ne pazaroljunk, gyerünk ki délutánonként a Kossuth térre,jöjjünk össze a polg.hivatal elé érthető szövegű transzparensekkel rájuk írva érthetően tömören mit akarunk,mivel nem értünk egyet,követeljünk széleskörű városi közvélemény felmérést, aláirás gyüjthetünk ,tehát az orruk alá dugható konkrétumok kellenek,persze ne felejtsünk el szólni a helyi és országos médiáknak, had láthassa és szörnyülködhessen,az egész ország pl. a gyönyörű szökőkutunkon ,meg a rémes művházunkon ,és ha ekkora nyilvánosságot,figyelmet kapnak ezek a égbekiáltó hibák talán a félelmetes elégedetlen morajlás fel hallatszik majd a döntéshozókhoz, és érzékelik végre a kontrolt és a felelőségüket .Csak semmi durva indulatoskodás ,higgadt de határozott figyelemfelhívásra van szükség.
Alakulnia kell végre egy igazi városvédő egyesületnek ,mivel a meglévő nem életképes, és ahogy annak lennie kell mint civil szervezetnek, akár többezres pártoló tagsággal igenis gyakorolhat kontrolt a város épített környezetének alakulásában!!!
Meg kell mutatni békés demonstrációval véleményünket, elégedettlenségünket!!
Szervezzük meg!Nem elég akarni a változást ,
valóban tenni kell érte, hogy tünjön el a zajos,lemez szökőkút, és bontsák le a művházat ,ne akadálypályát hanem kényelmes padokat a katólikus templom elé stb...
Szóval még húsz évvel a rendszerváltás után is valójában életképtelen csecsemő a civil társadalom !Minden megtehető a fejünk felett!
Sőt még rá is csinálnak !!
Meddig hagyjuk még !???:-(
A butaság pártállástól független!!!

süti beállítások módosítása