Lakossági fórum a Zrínyi Ilona utca, a Sétáló utca és a Skála homlokzatának felújításáról

prixi ,10:24

Amikor felnőttként Nyíregyházára települtem főiskolai tanárként, évekig döbbentem csodálkoztam rá e város eklektikus építési szokásaira., ugyanis olyan városból érkeztem, ahol összeértek a homlokzatok, és ha egy lyuk keletkezett az utca képén, az új építő csak akkor kapta meg a kivitelezésre az engedélyt, ha elfogadta a kötelező harmóniát épület és épület között.  Számomra először furcsa, később különleges és egyedi lett, hogy Nyíregyházán, hogy fér meg egy szomszédságban több évtized, egymással tökéletesen meg nem egyező építészeti stílusa, de egy idő után megszoktam és megszerettem. Ma azt gondolom, még egy ilyen belvárosi arculat nincs sehol sem talán. E személyes bevezetővel kíváncsiságom milyenségét szerettem volna érzékeltetni, mert semmi átlagosra, megszokottra nem voltam felkészülve, amikor a fórumra megérkezkeztem, és ezt a parókia rózsaszín homlokzata mellé tervezett arany masnis áruházi épületének elképzelése igazolta is. Nyíregyháza számomra továbbra is a világ „szabálytalan gyöngyként” tündöklő nagyvárosa marad.

/”A belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése Nyíregyházán” című pályázat ÉAOP-5.1.1./B- 2009-0001. Új Magyarországért Fejlesztési Team. Uniós támogatás és Európai Regionális Fejlesztési Alap/ - 2011.március 24. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal, Krúdy terem.

Főként a Városvédő Egyesület tagjai, az érintett utcarészben működő üzletek tulajdonosai, és csekély számú lakos érdeklődése övezte az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként ismertetett projekt bemutatását. A résztvevőket Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte. Elmondta, hogy bár eddig is sok vitát, panaszt váltott ki Nyíregyháza belvárosának megújítása, de a város vezetése éppen ezért is nyitott a párbeszédre, aminek kettős célja van: a program ismertetésén kívül a lakossági vélemények még jó időzítéssel történő megismerése. A fórum első célja maradéktalanul megvalósult Móré Gusztáv független mérnök prezentációjával, amit Kulcsár Attila tervező /Pláne és Plánium Kft./és Lipcsei Ágnes kerttervező /Mundrus Viridis Kft./bemutatója egészített ki. Az eseményen Jelen volt Kósa Tímea alpolgármester, Dr. Adorján Gusztáv önkormányzati képviselő és Veress István főépítész is.

Elhangzott, hogy e program megvalósult eleme az új Ügyfélszolgálat épülete, a Házasságkötő terem, folynak a munkálatok az Egyház és Síp utca kétsávosítására, illetve a Kálvin tér egyirányúsítására, és május végén a kerékpárutak is használhatóak lesznek.  Később várható  a Hősök tere, Mártírok tere rekonstrukciója. A Zrínyi utcát és  a Skála áruházat érintő munkálatokat 2011. májusáról október végéig szeretné a város átütemezni. A megközelítőleg 2,5 milliárd forint fejlesztés háromnegyede támogatásból valósul meg. A kivitelező a Városfejlesztési Társaság, illetve a Nyíregyház Ipari Park Kft.

Nyíregyháza egymásba kapcsolódó terek együttese, a városnak ezt a jellegzetességét ez a fejlesztés is igyekezett megőrizni az idegenforgalom számára elfogadható módon, de úgy, hogy azt a városlakók is megszeressék. Megújul 23 üzlet portálja, és négy sűrűsödési térponton: 1. Szökőkút a csobogókút különlegességével 2. Házasságkötő terem bejárata, a várakozás ünnepélyesség funkciójával, 3. Egy stilizált, a városból kivezető négy út négy tanyabokor nevével, a Kossuth tér csillagképeihez hasonlóan bronz vagy rézlapok berakásával, és 4. Egy óra a „szárnyaló idő”  gondolatát megjelenítve, olyan látványelemként, ami alatt a turisták majd szívesen fényképeznek.

A homlokzatot tekintve két sebhelye van ennek a rövid belvárosi utcának, a volt Kelet-Magyarország szerkesztőségének épületén, és a Skála Áruházon. Előbbire egy várostörténeti galéria kerül a tervek szerint fényképekkel a régi Nyíregyházáról. /Átsuhant a gondolataimon, vajon „Jocó bácsi”, a régi Nyíregyházát évtizedeken át kutató Margócsy József örülne-e ennek?/ Az utca felújításának igazán kényes pontja várhatóan a Skála áruház rekonstrukciója lesz. Több hozzászóló szerint borítékolható, hogy legalább annyi ellenérzést, vitát vált majd ki, mint az elmúlt évben a római katolikus templom előtt lévő „bádog” szökőkút, amit meglehetősen ambivalens érzelmekkel fogad el a mai napig Nyíregyháza lakossága. A Skála az Áruház Holding Kft. tulajdonában van, új homlokzatának tervezője a S.M. all Desing Építész műteremből Kós Marianna. Az építész célja egy modern, elegáns épület kialakítása volt kettős burkolattal , ami részben fekete színben takarja a parókia térfalát, másrészt viszont finoman ráborul az épület tetejére arany színben, mint egy csillogó. lazára kötött masni. A térfalra szeretnék visszahelyezni a Nyírfa Áruháza logóját, ami hozzátartozik a város helytörténetéhez, szerették, ismerték a nyíregyháziak.

A hozzászólásokra válaszolva Kulcsár Attila elmondta, hogy  a legfőbb szándékuk a rendteremtés volt, a portálok, reklámok egységesítésével egy esztétikusabb, vonzóbb sétáló utca képet kívántak kialakítani. Lipcsei Ágnest a beépítendő anyagokról, az utca tárgyi világáról faggatták. Ő elsősorban a zöldterületekért felelős, de elmondása szerint ebbe beletartozik a műemlék jellegű térkövek, fekete gránit grinlandok, vöröses gránit támfalak kiválasztásától a padok, lámpák megjelenéséig minden, ami az utca látvány arculatát megteremti. A fórum egyik résztvevője hangot adott annak a kívánságának, hogy maradjanak meg a jelenlegi padok a sétáló utcában, a Kossuth térihez hasonló világítással együtt, de a tervező tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy az nem illene a tervezett utcaképhez, ezért új műtárgyakat kap a Zrínyi utca, de törekednek arra, hogy ez illeszkedjék a tér megszokott hangulatához. Volt aki az önkormányzattól bérelt üzlethelyiségek érdekeiért aggódott, és nem ok nélkül, mert kiderült, hogy velük beleegyező tárgyalásokat nem folytattak eddig, viszont Móré Gusztáv szerint a terv módosítható úgy, hogy mindenkinek megfelelő legyen. Kiderült, hogy az üzleteket működtető vállalkozók igazán csak a nyílászárók egységessége és amiatt aggódtak, hogy az átalakítás teljes bezárást is jelenthet ideig-óráig. de amint kiderült, hogy emiatt nem kell tartaniuk, sőt a városvezetés már a Vidor fesztivál előtt szeretné a sétáló utcát készen átadni, a bérlők megnyugodtak. Egyikőjük elmondta, hogy igazán a karácsonyi forgalmat  féltették, de ha a tervezett augusztus 15-i határidőt tudják a kivitelezésben tartani, az üzletek működtetőinek együttműködési hajlandósága is nagyobb lesz, de az biztos, hogy garanciát kérnek üzletemberként arra, hogy  a felújítás nem korlátozza az üzletek forgalmát, és működőképességét az átépítés ideje alatt. Dr. Kovács Ferenc Fideszes polgármester bírálta a korábbi szocialista vezetést amiatt, hogy ez a projekt is úgy lett előkészítve, mint sok minden más a városban, a kiviteli terv kimaradt belőle, ezért sajnos még sok minden módosulhat benne az árak miatt, ugyanis a város 1-2 milliós eltérést be tud vállalni, de több milliót nem. A kivitelezés biztosan rendben lesz a polgármester szerint, igazán csak a költségvetéstől fél a város első felelős embereként.

Végül néhány gondolat személyes benyomásaimról. A magam részéről csalódott voltam a csekélyke érdeklődés miatt, mert a dolgok néha úgy működnek, hogy mindenki csöndben szemlélődik, ha szemlélődik egyáltalán, amikor a döntést fontolgatják, és ugyan ők valószínűleg nem lesznek csendben, amikor kiderül majd, hogy hová vezetett a döntés. Ha a városlakó nem tesz fel kérdéseket, a városvezetés okkal feltételezi, hogy a terv valószínűleg tökéletes, és ha megfelelő pontossággal megvalósítja, akkor nem lesznek problémák. Én úgy gondolom egy utca képét megalkotni, nem ilyen egyszerű. Kevés, ha tudunk egy keveset valamiről, ami közérdekű, és úgy teszünk, mintha mindent tudnánk róla, mert majd együtt kell élnünk vele. Ha utólag méltatlankodunk, senkit nem fog érdekelni, hogy láthattuk volna előre, ha a döntés előkészítésben látni akartuk volna.

Dr. Rácz Éva

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr522774866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.01. 14:39:16

Az Áruház Holding Kft. a cégjegyzék adatai szerint:

1. A tag(ok) adatai
1/3. Kampala Investments Inc.
PA- Panama, Calle Aquilino de la Guardia 8
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási szám: D1095426
Külföldi cég, szervezet esetén a nyilvántartási hatóság: -
A tagsági jogviszony kezdete: 2009/12/09
A változás időpontja: 2009/12/09
Bejegyezés kelte: 2010/01/20
Hatályos: 2009/12/09 ...

Egyébként 500 ezer forint törzstőkéjű.
süti beállítások módosítása