Művház ügy

prixi ,14:10

Már megint van ügy Nyíregyházán. Ez persze nem meglepő és a foghatókönyv már ismert. Születik egy döntés. Jó vagy sem, az most lényegtelen. A döntés alapján sok millióért tervek és pályázatok készülnek, és amikor már félig meddig meg van nyerve a pályázat, akkor kiderül, hogy sokaknak nem tetszik, és egyébként sem jó, és még túl drága is. Kb. ez történt az Országzászló téri mélygarázzsal és most ez történik a Művelődési Házzal is.

 

Ebben a kérdésben én már nem tudok igazságot tenni, de egy pár gondoltban leírom, hogy mi is történt eddig. Van egy elég rosszul üzemelő, elavult művelődési házunk, és van egy pályázati felhívás, melyben megyei jogú városok pályázhatnak közművelődési intézményeik fejlesztésére. Az ötlet adott, pályázzuk meg a művház felújítását. Ekkor kezdődtek a bonyodalmak.   

1)      Bontsuk le, vagy ne bontsuk le. Az egyik oldalon a pénz áll, hiszen egy új épület sok a legtöbb esetben olcsóbb, és hatékonyabban üzemelhető, mint egy „toldozott foldozott” régi. Erre van példa, hiszem ezt a döntést hozta meg a debreceni városvezetés a Kölcsey központjuk kapcsán.  A másik oldalon ott áll a hagyományok tisztelete, hiszen a művelődési ház az elmúlt évek alatt a város jelképévé vált. 

2)      Bán Feri, vagy nem Bán Feri. (Bocsánat az építész úrtól, ez polgármester asszonyunk szava járása.) Egyes építészek felháborodtak, hogy három építész számár írtak ki meghívásos pályázatot. Egyes városi véleményformálók pedig azon háborodtak fel, hogy nem Bán Ferenc nyerte el végül a pályázatot.   

3)      Elkészült a terv, de kiderült, hogy annak megvalósítása túl sokba kerül. Mert a funkcióbővítés, - melyet a pályázat előír-, egy komoly színháztermet igényel. A városnak a támogatással együtt 2,5 milliárd forintja van a beruházásra, de a terv szerinti színháztermet is magában foglaló beruházás költsége majdnem eléri a 4 milliárd forintot. 

4)      Funkció bővítés, de funkció szűkítés egyszerre. Hiszen, bár lesz egy szép, komoly épületünk a városban, mégis két intézmény fog majd a kultúráért és művelődésért felelni egyszerre. Az egyik éppen abban a kölyökvárban fog üzemelni, mely most életveszélyes és zárva van.   

Most pedig, mi közművelődés fogyasztók várunk, a szakemberek számolnak, terveznek, a politikusok nyilatkoznak, egy biztos idén már nem lesz semmi a dologból. Egyébként lehet, hogy utána sem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr81954866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása