Újabb viharfelhők a tömegközlekedés felett

prixi ,11:06

Jövő évtől Nyíregyháza város önkormányzata az infláció mértékével emelte a tömegközlekedési tarifák díját. Ez a hír nem kellene, hogy meglepetést okozzon. Sőt azt is gondolhatnánk, hogy jól jártak a nyíregyháziak. Máshol sokkal nagyobb a drágulás. Ha viszont jobban utána nézünk a híreknek, kiderül, hogy ez bizony édeskevés ahhoz, hogy a helyi volán vállalat (Szabolcs Volán) pénzügyi helyzete rendbe jöjjön. A jövő évre a volán üzleti tervében 300 milliós hiány szerepel. Ezt kellene – a volán szerint – valakinek finanszírozni. Ismerős ugye? Így van ez évek óta, és az egész országban. Nyíregyházán évek óta csökken az utasok száma, ezzel párhuzamosan nő a veszteség. A veszteség miatt járatokat kell megszüntetni, tehát ismét csak csökken a buszozók száma. Ördögi kör. Van-e vajon kiút ebből?

Van, valószínűleg kettő is. Az egyik, hogy fejleszt a társág, nem megszűntet járatokat, hanem újratervezi a rendszert. Tudom, hogy a tömegközlekedésnek az egyik alappillére a kiszámíthatóság. De vajon kiszámíthatóságnak számít-e hogy városunkban egyes buszjáratok 1980-as évek eleje óta ugyanazon a nyomvonalon, és közel ugyanolyan menetrenddel járnak. Miközben a megváltoztak a szokások, új városrészek épültek, teljesen megváltozott egyes városrészek lakossága, sőt új utak, terek épültek. Persze egy új tömegközlekedési szerkezet kialakítása nagy odafigyelést, felméréseket, tervezést, lakossági egyeztetést igényel, és persze nem kevés pénzt. Pénz persze nincs, csak a növekvő veszteség, a növekvő hitelállomány, a csökkenő vagyon, mindez egy állami tulajdonú cég esetében (ÁPV Zrt a tulajdonosa a volán vállaltoknak). Ez pedig mind más irányba mutat. Van ugyanis másik út is, már hallom a neoliberális varjak károgását: veszteséges? El kell adni. Nézzétek meg, egy magántulajdonos, milyen hatékonyan fogja tudni üzemeltetni a volánt...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr27792754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása