Mit tehet az önkormányzat?

prixi ,18:17

Állandó vita a kollektívában, hogy van-e lehetősége az önkormányzatnak befolyásolni, hogy milyen épületek épüljenek a városban. Ez a kérdés nem csak Nyíregyházán merül fel, máshol is megfogalmazzák az illetékesek, hogy a hivatalnak sok lehetősége nincs. Én ezt azért egy kicsit máshogy látom.

Vannak az önkormányzati beruházások. Itt nincs kérdés, csak az épülhet, amit az önkormányzat jóváhagy, hiszen éppen ő adja a pénzt. Így azért jogosan kérdezhetjük meg, hogy hogyan épülhetett meg a temető kerítése, vagy a józsavárosi paszázs (vagy mi). És az új tervek sem sok jóval kecsegetenek.

A magánberuházások esetén azonban tényleg érdekes a kérdés. Ahhoz hogy valaki valamilyen szörnyűséget építsen építési engedély szükséges. És itt jön a vita. Elutasítható-e egy terv szigorúan esztétikai problémák miatt? Az engedélyezés során, vizsgálják, hogy az építési szabályoknak megfelel-e a terv. Ha minden rendben, akkor kap a beruházó engedélyt. Bizonyos esetekben (Nyíregyházán az egész belváros) azonban ki kell kérni a tervtanács véleményét, amely, ha pl. egy épület nem illik egy adott környezetbe elutasításra javasolhat egy-egy tervet.

Az tény, hogy a lakosságnak sok minden nem tetszik. Ez viszont nem mindig baj. Lehet, hogyha népszavazás döntött volna róla, akkor nem lenne pl. Nyugati pályaudvar. Az építészet egy szakma, és bíznunk kel abban, hogy a tervtanácsaban és a hatóságnál is jó szakemberek ülnek. És épülhet, szépülhet a város...

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr5800164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása