A nyíregyházai piac jövője – egy újabb elcseszett beruházás előtt a város?

prixi ,20:50

2008. november 12-én egy lakossági fórumon vettünk részt, melyet a nyíregyházi piacon tartott városunk polgármestere.

A közel 100 résztvevő előtt kiderült, hogy a város terve, hogy felújításra kerüljön a régi piac. A beruházásra két lehetőséget látnak. Egyik szerint egy nagy EU-s pályázatba – belváros rehabilitációja – építik be a rekonstrukciót. Ebben az esetben 50-60 százalékos támogatásra számíthatnak. Az önerőt a városnak hitelből kellene fedeznie, melyet természetesen az üzemeltetés bevételéből kellene visszafizetni. Szerintük ez esetben a hiteltörlesztés költségét a bérlőkre, az árusokra, kellene terhelni.

A másik esetben egy beruházó megkapná a teljes területet, ezen építene egy bevásárlóközpontot. Amikor elkészül a bevásárlóközpont, egy részét visszaadná a városnak, aki ezen továbbműködtetné a hagyományos piacot.

Ez utóbbi koncepció nekem elsőre jónak tűnt, de aztán kiderült hogy a terv igen sok problémát vet fel. Egyik legfontosabb, hogy a mind a város, mind a beruházó túl drága megoldásban gondolkodik. A magas beruházási és működtetési költségek miatt mindenképpen növekszik a bérleti díj, és eltűnhetnek az őstermelők. Valószínűleg a XXI. században nem sátorokból kell egy ekkora várost kiszolgálni a kereskedőknek, de vajon tényleg fontos a zöldség árusoknak egy ultramodern bevásárlóközpont, például a légkondicionálás egy piacon? Egy biztos, hogyha extra szolgáltatások vannak, akkor a működtetési költségek is nagyobbak. Ezeket a nagyobb költségeket egy trendi olasz ruházati bolt talán ki tudja fizetni, de kecsketejet áruló őstermelő biztosan nem. Az őstermelők érdekeinek védelme, szerintünk a város egyértelmű feladata, hiszen térségünkben, a bokortanyákon igen sokan élnek mezőgazdaságból, és számukra egyetlen jövedelemforrás a nyíregyházi piac.

A tervezett beruházás - 30.000 négyzetméter - hatalmas területet igényel.  Azaz újra felmerülnek városszerkezeti, közlekedési problémák. Természetesen szépen felújított polgári házakat kell lebontani, lakóövezetet kell átminősíteni kereskedelmi övezetté, és egy új mélygarázs óhatatlanul a közlekedés növekedését eredményezi. 

Az sem véletlen, hogy sokan szeretnek a piacra járni, hiszen teljesen más hangulat van itt, mint egy multicég bevásárlóközpontjában. Sokan attól tartanak, hogy a beruházással megváltozik a piac hangulata, azaz ha egy pláza jellegű intézmény lesz, eltűnhet az eredeti vásárlóközönség.

A beruházás értékeléseként mindenképpen szót kell ejteni arról, hogy csak egy beruházó tett ajánlatot. Azaz nem tudjuk nem lehetséges-e a város számára kedvezőbb lehetőség.

És a problémákat listázva nem eltekinteni attól, hogy a beruházás egy-másfél évig eltartana. Eddig valahol biztosítani kellene taralék helyszínt, és még ha a legjobb helyszint is találja meg a város, még akkor is előfordulhat, hogy a termelők, kereskedők mennek csődbe a csökkenő forgalmuk miatt.

tovább


A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr27774377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kreativ 2008.11.30. 16:28:23

egyébként tényleg, miért kell titokban tartani a beruházó kilétét?
süti beállítások módosítása