Ezek alapján milyen elvárásokat fogalmazunk meg a város vezetői felé?

prixi ,21:11

A legfontosabb, hogy ne egyetlen ajánlat alapján döntsenek a beruházó személyéről. Fontosnak tartjuk, hogy a város részletesen vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy saját maga hajtja végre a beruházást pályázati támogatásból és saját erőből. Ezáltal ugyanis gazdagodik a város egy olyan beruházással, mely ügyes gazdálkodással önköltségesen működtethető.

A részletes vizsgálatoknak fel kell tárnia annak a lehetőségét, hogy az újjá alakuló, esetleg nagyobb területű piac egyes részeinek az értékesítésével, és bérbe adásával fedezhető-e a beruházáshoz szükséges önerő. Valószínű, hogy amennyiben egy magán beruházónak megéri ebben gondolkodni, akkor, a városnak, mely akár egy-másdél milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat, sem egyből elvetendő az ötlet.

 

Természetesen elképzelhető, hogy a pályázati rendszer előírásai, és a közgazdasági számítások nem teszik lehetővé, a beruházás ilyen formában történő megvalósítását. Ebben az esetben lehetséges alternatíva, hogy egy beruházó bevonásával épül új piac.

Ekkor azonban mindenképpen el kell érni, hogy ne a beruházó diktálja a feltételeket. Hiszen hatalmas értékű önkormányzati területhez jut hozzá, melyen a közösségi funkció (piac) miatti forgalom hosszú távon garantál komoly jövedelmezőséget. A feltételek hosszan sorolhatóak. Legfontosabb, hogy a jelenlegi bérlők, és őstermelők a frekventált helyen, és jelentősen nem magasabb díjért tudjanak árusítani a piacon. Fontos, hogy az őstermelők számára biztosított terület olcsón üzemeltethető legyen. A beruházás tervezőinek felétlenül figyelembe kell venni a település jellemzőit, egy újabb több tízezer négyzetméteres épület nem járul hozzá a város élhetővé válásához.

Amennyiben a város számára nincs megfelelő a finanszírozás, és a közösség által támasztott feltételeket teljesítő beruházót sem találunk, akkor nem marad más lehetőség, hogy a város csak felújítja a jelenlegi piacot. Ennek az előnye, hogy jóval olcsóbb. A finanszírozási gondokat okozó kormányzati megszorító intézkedések, a jelentős városi adósságállomány, és a világgazdasági válság okozta hitelhez jutási gondok miatt, lehet, hogy be kell érni ezzel a lehetősséggel. Fontos, hogy épüljön, szépüljön a város, vágyunk mi is egy kultúrált és szép piacra, de nem olyan áron, hogy a következő generáció óriási hitelállományt, üresen álló csődbe ment áruházakat, és eladott városi vagyont kapjon örökül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr54774424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dödi 2008.12.01. 08:38:35

vaooo! Miert ismeros ez a tortenet????
lmv.hu/hunyadi
süti beállítások módosítása