Mi lesz veled civil szektor?

prixi ,15:52

Elkészítette a kormány az új Civiltörvény tervezetét. Ha az ember már csak egy kicsit is beleolvas, akkor rájön: ebbe a törvénytervezetbe bele van kódolva a civil szervezetek államosításának - elsősorban gazdasági, másod sorban jogi eszközökkel - forgatókönyve.

Miről is szólt a történet eddig? Emberek összeálltak, láttak egy-egy problémát csináltak egy egyesületet, melyet bejegyezett a bíróság és jó esetben az állam kisebb nagyobb mértékben támogatta. Ezek a szervezetek egy része profin működik, de jelentősebb része jószándékú de amatőr, képzeleten. Nem életszerű ugyebár, hogy egy falusi nép-táncegyüttest jogászok és a közgazdászok alapítnak. És sajnos van - egy határozottan kis rész - mely potyautas, kihasználja a rendszerben, a szabályozásban rejlő lehetőségeket. A jogalkotó hivatalosan ez utóbbi részt kívánja megszüntetni. Megszigorítja a közhasznú jogálláshoz való hozzáférést, de nem szakmai vagy közösségi feltételek szabja, hanem a gazdasági teljesítményhez. Ezt a célt azonban nem tudja elérni, adminisztratív eszközökkel, hiszen a hozzá nem értő szervezetet tönkreteszi, akik ügyeskednek azok pedig, minden törvényt ki tudnak játszani. Naivitás lenne azt gondolni, hogy ezzel a jogalkotó nincs tisztában, tehát feldereng a háttérszándék: a teljes szektor gyengítése, az állami befolyásolás növelése és a saját „baráti klientúra” felépítése. Remélem azért a civil szektorban van annyi erő, hogy a meg tudja akadályozni a törvény elfogadását, vagy ha azt nem is, alulról szerveződve az ellenséges szabályozási és támogatási környezetben is működni és akár erősödni.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr603152726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása