Nyíregyháza, a költségvetési tervezés állatorvosi lova

prixi ,15:02

Nyíregyházán az elmúlt napokban szinte mindenki a 100 milliós jutalmakon rágódott, ami természetesen érthető is. Egy hatalmas mértékben eladósodott város ilyen mértékű jutalomfizetése vérlázító. Ez azonban csak egy csepp a tengerben és félő, hogy ez a jutalom fizetés ügye eltereli a figyelmet sok más komoly problémáról. Nem is beszélve arról, hogy 100 millió még nem juttathat csődbe a 47 milliárdos költségvetéssel rendelkező várost. Vagyis csak 40 milliárddal, mert év közben ennyivel csökkent a főösszeg. Hogy miért is? Ezzel szeretnék is visszatérni a héten napvilágot látott negyedéves beszámolóhoz.

Mert egy 70 oldalas beszámolót kevesebben olvasnak el, mint egy látványos sajtótájékoztatóról szóló beszámolót.  Próbálom a nem költségvetési szakemberek számára is érthetővé tenni, hogy miért is van olyan nagy bajban Nyíregyháza. Nézzük magát a költségvetési tervezést és a terv év közbeni módosítgatásait. Ugyanis az egyik leginkább feltűnő dolog, hogy a 2010-es költségvetés kiadási oldalát sok helyen módosítgatták az év folyamán. A hivatali költségvetés a 2 milliárd forinttal emelkedett meg az eredetileg elfogadotthoz képest. A kiadások növelését az biztosította volna, hogy a városfejlesztési feladatok idén „kisé” elcsúsztak. Az, hogy nem valósult meg idén semmi a szennyvízberuházásból, közel 9 milliárd forint megtakarítást jelentett a költségvetés kiadási oldalán. Vagyis csak papíron, hiszen ezeket a kiadásokat jelentős részben a pályázatokból fedezték volna, amelyek így nem érkeztek meg, azaz ennyivel csökkent a bevételi oldal is. Azaz a megspórolt kiadásokat gyorsan elköltötte a város, pedig annak is tudatában volt, hogy a bevételek is jelentősen csökkeni fognak. És ahogy ismerjük a terveket sokszor felülírja ez élet: az a kevés bevétel sem érkezett meg, közben pedig a kiadásokat szinte azonos ütemben teljesítette a város…. Ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy vajon ez nem vet e fel büntetőjogi kérdéseket. Különösen, hogy ezek a  kiadások nem igazán járultak hozzá a város hosszú távú működőképességéhez, hogy példaként a Mandala Dalszínház – pályázati rendszeren kívüli – 29 millió forintos támogatását említsem. De szemezgetve a kiadási sorok között feltűni, hogy a városmarketing kiadások 30 millió forinttal, a turisztika célfeladatok 13 millió forinttal emelkedtek meg, vagy éppen a sport célú feladatok 50 millió forinttal emelkedtek meg év közben. Tehát máris itt van több mint, 100 millió forint és csak négy sort néztem ki a város költségvetéséből.  Persze mi ez a sok milliárdos adóssághoz, és fennálló kötelezettségvállaláshoz képest

Priksz Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr832476882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prixi 2010.11.27. 17:50:58

nol.hu/belfold/20101126-a_birosag_penzugyi_gondnokot_jelolt_ki_esztergomban

mondjuk itt még nem járunk, de a Rózsa utca, Kéz utca környékén nem nagyon szeretik időben felkapcsolni a világítást

bann 2010.11.28. 06:48:44

Csak egy kis pontosítás: 100 millió jutalom a költségvetésnek 140 millióba fáj, hiszen a bérjárulékokat is meg kell fizetni.
Érdekes dolog még az is, hogy a kiadások tény számai(beszerzések, működtetés, fejlesztés) szinte minden tételben megegyeznek, vagy meghaladják a terv számot. Kérdem, hogy akkor mire való a közbeszerzési eljárás? Az önkormányzatnál csupán arra, hogy tovább drágítsák a dolog költségeit. Pedig azt az intézményt, melyet közbeszerzésnek hívunk éppen azért találták ki, hogy a versenyhelyzetet teremtve olcsóbbá tegye a dolgot.

Behemót 2010.11.28. 09:22:48

Az állatkert +100 milliója is érdekes. Miközben 350 ezer látogatót terveztek és már 500 ezernél járnak... Azaz + 450 milliós bevételre tettek szert. Nem sok ez egy kicsit? Vajon mi történik az állatkerti bevételekkel és a + 550 (100+450) millióval? Jó-e az, ha ennyi pénzről szinte egy ember dönthet?! Milliárdok egy kézben... Állam az államban... Gondolom ennek ellenére a menetrendszerű belépőjegyemelés így sem marad el.

bann 2010.11.30. 06:32:32

A nap vicce: Csabai Lászlóné hozzátette: amennyiben Kovács Ferenc nem vonja vissza alaptalan rágalmait, feljelenti a város első emberét.

Ez a kijelentés körülbelül abban az időpontban hangozhatott el, amikor Orbán Viktor éppen belengette Gyurcsánynak a rabvezető szíjat.

simonthebloss 2010.11.30. 14:57:21

Az iromány alapján szerintem inkább vissza kellene térni a környezetvédelemhez. Istennek hála, hogy nem lett városi politikus.
süti beállítások módosítása