Százmilliót osztott szét az előző városvezetés

prixi ,13:20

Nyíregyháza - Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere pénteken délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az önkormányzati választások előtt néhány nappal összesen százmillió forintot vettek fel jutalom és prémiumelőleg címén önkormányzati dolgozók és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői, és dolgozói.

 

– Október 11-én az egyik önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság vezetője arról tájékoztatott, hogy nem tudja kifizetni a dolgozók utáni járulékot, majd kiderült, hogy ugyanez a cégvezető október 1-jén, tehát az önkormányzati választás előtt két nappal 1,8 millió forintos prémiumelőleget vett fel. Az ügyet kivizsgáltattuk, s kiderült: nem egyedi esetről van szó – erről tájékoztatta a sajtó képviselőit pénteken délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– A vizsgálat során fény derült arra, hogy szeptember utolsó hetében a korábbi polgármester, Csabai Lászlóné engedélyével a polgármesteri hivatal dogozói 44 millió forintot vettek fel jutalom címén, az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezető prémiumelőlegként 16,9 millió forintot kaptak, két gazdasági társaság – a Városüzemeltető és Vagyonkezelő Kft., illetve a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. – dolgozói pedig 17–17 millió forint jutalmat vehettek fel. Ez összesen közel százmillió forint, aminek a kiutalása akkor történt, amikor a közgyűlés az idei költségvetési hiányt 7,7 milliárd forintra emelte.

Amikor ezeket a milliókat az előző városvezetés kifizette, az önkormányzat már rendkívül nehéz anyagi helyzetben volt, arra sem volt pénz, hogy a gazdasági társaságok járulékokat fizessenek, de akkor vajon hogyan kerülhet szóba egyáltalán olyan intézkedés, ami tovább növeli a hiányt? – tette fel a kérdést a polgármester. Azonnali vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy a kifizetések jogszerűek és törvényesek voltak-e, s szigorú intézkedéseket vezetnek be azért, hogy a jövőben indokolatlan és ellenőrizetlen kifizetésekre ne kerülhessen sor.

– Abból a gödörből, amit az előző városvezetés még az önkormányzati választás előtt két nappal is ásott, rövid idő alatt nem lehet kijönni – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy hitel felvételéről tárgyalnak, hiszen az akkut helyzetet csak így lehet kezelni, a csődöt csak így lehet elkerülni. Az önkormányzat hitelállománya 17 milliárd forint, ehhez jön a gazdasági társaságok több, mint ötmilliárdos hitele, a szállítói hitelezés közel három milliárdja. Az intézmények átvilágítása még hátra van, az, hogy pontosan mekkora a hiteltartozás, csak ennek befejezése után derül ki. Dr. Kovács Ferenc szerint rendkívüli a helyzet, így rendkívüli intézkedésekre van szükség. Mindez a múlt hagyatéka, aminek nyomán a tehetetlenségi erő viszi előre az önkormányzatot – mondta.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr992459242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása