"Pofátlan" végkielégítések Nyíregyházán is?

prixi ,13:56

Politikai támadás és figyelem elterelés vagy valós visszaélés feltárása? Ez a kérdés fogalmazódott meg bennem amikor Kovács Ferenc „rendkívüli” sajtótájékoztatójáról szó hírt olvastam. Polgármesterünk ugyanis bejelentette, hogy az önkormányzati választások előtt néhány nappal összesen százmillió forintot vettek fel jutalom és prémiumelőleg címén önkormányzati dolgozók és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetői, és dolgozói.

Ha a hír igaz, akkor jogos a városvezetés felháborodása. Ha a hír igaz, akkor a pofátlanság csúcsa, amit az előző vezetés tett. Ha a hír igaz, azonnali intézkedéseket követelhetünk, politikai, polgárjogi és büntetőjogi értelemben is.

Persze egy kicsit mindig bizalmatlan az ember. A szalagcímek és a politikusi sajtó tájékozatók sok esetben túlzóak. Különösen, ha éppen aktuális döntéseknek ágyaznak meg. Hiszen hány és hány esetben hangoztak el súlyos vádak a politikai ellenfelekre Nyíregyházán, és ezekből a vádakból szinte semmi nem állt meg, szinte semminek nem lett valódi következményei. Az emberek pedig csak legyintenek és újabb indokot találnak arra, hogy miért nem is kell a közélettel foglalkozni. Unalmas közhellyel élve nem szabad állandóan farkast kiáltani, mert a kiabáló is elveszítheti a hitelességét. És a politikusok és a politika iránt manapság megfigyelhető bizalmatlanság további növelése a legjobb szándékú vezetőre is negatívan hat vissza. Ezek után várom, hogy mi lesz a dolgok utóélete, lesznek-e nevek, lesznek-e eljárások, lesznek-e tanulságok, ígérem a blogon be fogunk számolni a történésekről.

Priksz Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr662459317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prixi 2010.11.19. 14:22:34

az előző polgármester már cáfol is!

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza korábbi polgármestere lapunknak azt mondta: önkormányzati rendelet alapján az esedékes adójutalékokat kapták meg a dolgozók, az apparátus tagjai pedig fejenként bruttó 70 ezer forintot vehettek fel. – Ezeket a jutalmakat október 23-án szoktuk kiosztani, most erre hamarabb került sor, az önkormányzati cégek vezetői esetében pedig, a munkaszerződéseik alapján a prémiumelőleg csak akkor adható, ha már az első féléves munkát értékelni tudjuk. A korábbi polgármester azt mondta, Nyíregyházán az önkormányzati dolgozók átlagbére a jutalmakkal együtt sem éri el a megyei önkormányzatnál, illetve a többi megyei jogú város polgármesteri hivatalaiban dolgozók keresetét, s hozzátette: a jelenlegi polgármesternek nem a sajtón keresztül kellene üzengetnie. Arra a kérdésünkre, hogy szerinte etikus-e ennyi pénzt kiosztani akkor, amikor ilyen rossz a város pénzügyi helyzete, azt kérdezte: etikus-e, hogy a kormány a köztisztviselőket fenyegeti?

kreativ 2010.11.19. 15:10:21

egyébként tényleg túl magas az emberek érzékelési küszöbje, de hát a nyíregyháza vezető hírportálján ennek a hírnek is miss 2011-es választás, a 300 ezer forintos büntetés és temetői viráglopás között kellett volna feltűnést kelteni.

bann 2010.11.19. 18:27:07

Az önkormányzat adósságainak a felét vallották be Csabainéék a kampányban. Hazudtak, loptak, csaltak folyamatosan az elmúlt 16 évben.
Köztörvényes bűnözőket pártoltak, védtek körömszakadtukig. Valószínűnek tartom, hogy lesznek itt rövidesen nagy leleplezések, botrányos ügyek. Ezt az új polgármester is megpendítette az Nytv-nek adott nyilatkozatában.

prixi 2010.11.19. 23:06:21

@bann: most hallottam a "motorosban" hogy az egyik meghatározó önkormányzati cég dolgozói örömmel látnák a Csabainé által szóba hozott jutatást, amiről egyébként csak a mai szon.hu cikk révén szereztek tudomást.

felkiáltójelek 2010.11.20. 10:57:52

A dolog felháborító és biztos vagyok benne, hogy igaz is. Nem sajnálná az ember a rendes bérezést, sőt még a realitásokat túlszárnyaló végkielégítéseket sem, ha tisztességesen végezték volna a munkájukat. De sajnos, mint kiderült nem így történt. Nem arányos a dolog! Mindazonáltal remélem, hogy nem csak más szemében a szálkát veszik észre "dicső vezéreink"! El kell számoltatni, de a múltban elkövetett bűnökért való bűnhődés példaként szolgáljon a jövőben. Ne csak bűnbakokat kreáljanak vele és némi szárnyat aggassanak a fellegekben lebegő költségvetésükre. Mert ugye az ugyanolyan gáz.

Behemót 2010.11.22. 07:04:12

Arról persze szó nincs, hogy Csabainé cáfolta a kifizetést. Maga is elismerte a kifizetés tényét, miközben másokra mutogatott. Lehet úgy csinálni, mintha ez a 100 millió az LMP részéről bagatell összeg lenne és összekacsintani az MSZP-vel, Csabainéval, de az emberek inkább azt gondolják, hogy ez pofátlanság volt.

bann 2010.11.23. 08:11:21

Figyelemre méltó ebben a történetben, hogy Csabainénak a cégvezetőkön és a hivatali főnökökön kívül más eszébe sem jut. Például nem lettek volna-e érdemesek legalább egy szimbolikus búcsújutalomra az iskola igazgatók, a pedagógusok? Persze ők nincsenek közel a tűzhöz, nem gyakorolhattak hatást a városházi boszorkánykonyha kondérjában kavargatott trutymó zsírozására. Ők csak a dolgukat tették tisztességgel és eredményesen az elmúlt 16 évben (is).
süti beállítások módosítása