Kerékpárút fejlesztések Nyíregyházán

kreativ ,09:27

Sok vitát váltottak ki a városlakók körében a jelenleg zajló kerékpárút építések. Egyesek a parkolóhelyek számának csökkenését rótták fel, mások a fák kivágása, a csökkenő zöld területek miatt aggódtak. A kerékpározás szerelmesei persze türelemre intenek, a beruházások révén az egész város sokat fog nyerni.

De vajon a fejlesztések eredményeként érdemben fog-e javulni a kerékpáros infrastruktúra? Sőt a valódi kérdés, vajon növekedni fog-e a kerékpározás népszerűsége Nyíregyházán. Az ide bemásolt térképet nézve aligha. Akik eddig a kerékpárutak hiánya miatt nem bicikliztek, azok számára ezek a beruházások aligha kielégítőek, sok nagy forgalmú úton mentén továbbra is életveszélyes lesz a kerékpározás, kerékpárutak vezetnek a semmibe, teljes városrészek maradnak ki a fejlesztésekből. Persze ez csak a probléma egyik fele. Azt is érdemes végiggondolni, hogy Nyíregyházán nem csak a megfelelő infrastruktúra hiányzik, hanem a kerékpáros közlekedés alapvető kultúrája sincs meg. A potenciálisan kerékpározók jó része nem tartja mindennaposan alkalmazható közlekedési módnak a kerékpáros közlekedést, miközben a közlekedés más résztvevői sem kezelik egyenrangú félként a kerékpárosokat.. Sem a kerékpárosok, sem a kerékpárt közeledései eszközként elfogadni nem hajlandó emberek nem ismerik megfelelően a KRESZ-t, vagy nem hajlandóak elfogadni a szabályokat, melyek természetesen sok esetben életszerűtlenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szemléletbeli váltás még az infrastruktúraépítésnél is fontosabb, egyben nehezebb feladat

Én aki, a városban kizárólag kerékpárral közlekedek attól tartok, hogy az egy-két több 10 esetleg 100 milliós beruházás rövidtávon nem hoz látványos előrelépést a kerékpározás mértékének növekedésében, és ezáltal felerősödik a szkeptikusok hangja és a további beruházások még nehezebben kerülnek majd megvalósításra.

Veres István főépítész anyagából, a zöld a meglévő, a kék az épülő kerékpárutakat jelöli. A lilával jelölt szakaszok csak tervezettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr602427233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása