November 11., itt az első érdemi közgyűlés Nyíregyházán

kreativ ,18:03

Ahogy korábbi cikkünkben írtam úgy tűnik, hogy a választásokat követően a nyilvánossági kritériumok nem sérülnek. Azaz a közgyűlés előtt közel két héttel már felkerültek az előterjesztések a nyírhálóra.

Természetesen az első közgyűlésen mi máshoz is nyúl a városunk vezetése: a pénzügyekhez, a vagyonhoz és a nyilvánosságot biztosító önkormányzati cég vezetéséhez.

A költségvetési rendelet módosításának indoka érthetőnek tűnik. A polgármester úr szigorítani kívánja a költségvetést, hiszen a város pénzügyi helyzete nagyon rossz. Hogy az eszköz, melyet választott a valóbban ezt a célt szolgálja, az politikusink iránti bizalmatlanságból kiindulva kétségesnek tűnik. Ugyanis azt írja a tervezett rendelet: „A polgármester két közgyűlés közötti időszakban az előirányzatok között a költségvetési főösszeg 5‰ keretéig előirányzat átcsoportosítást hajthat végre, melyről a soron következő közgyűlésen köteles beszámolni.” Ez ha jól számoljuk 200 millió forint, ami azért elég jelentős mozgástér a polgármester úr számára.

Ezen, a nyilvánosságot és az előzetes politikai társadalmi vitát jelentősen szűkítő intézkedésen kívül, tényleges szigorítások olvashatóak a rendeletben. Kicsit csodálkozik az ember, hogy eddig például a támogatások nem voltak megfelelően szabályozva és szerződések nélkül is folyt ki a pénz a kasszából. A másik fontos napirend az önkormányzati vagyonról szól, azon belül az önkormányzati cégek irányításáról. A módosítás révén - bár a közgyűlésben többségben van a Fidesz -, a "a lassú és nehézkes" közgyűlés helyett a városunk polgármestere fogja a cégek irányítását felügyelni. Tehát két gyors döntés, mely a közgyűlés hatáskörét csökkenti, a polgármesterünkét pedig növeli.

A harmadik érdekes kérdésről, mivel a személyi kérdés zárt napirend, egyelőre nem tudunk semmit. Persze, ebbe a témába úgy sem lehet beleszólni, megtudni meg úgyis időben megtudjuk, ki fogja a jövőben a „városi médiabirodalmat” irányítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr32414131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása