Lakossági fórum a Városháza kistermében (2010. 07. 26.)

sukifarg ,23:25

 Kedves olvasó!

A következő beszámoló nagyon hosszú, talán kicsit unalmas is, de egyszerűen képtelenség rendesen beszámolni a történtekről rövidebben, ha nem akarja az ember kikozmetikázni a sokszor "jóskapista" stílust. Elnézést a terjedelemért. A rövid, korrekt verzió itt olvasható a Kelet-Magyarország hasábjain:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objektív szakasz

A Városháza kistermében összegyűlt érdeklődők előtt Csabai Lászlóné polgármesterasszony, Giba Tamás alpolgármester, a városi főkertész és az IVS /Integrált Városfejlesztési Stratégia/ projktfelelősei számoltak be a projek Hősök terét érintő részeiről. Polgármesterasszony elmondta, hogy a közel 4 milliárdos beruházás egyik eleme a fórum témája, melynek előzményei két évre nyúlnak vissza, csak úgy látszik, mindenki elfelejtette. Az IVS célja, hogy egy piaci szempontból optimális belváros jöjjön létre. Elmondta, hogy más városokkal ellentétben Nyíregyháza nem a szűk értelemben vett belváros fejlesztését adta meg a pályázat akcióterületeként, hanem olyan területek is szóbakerültek, mint az Érkert, az Örökösföld, vagy a Huszártelep. A teljes pályázat kötelező elemek összessége, melyek meghatározott arányban jelennek meg a beruházásban. Mivel az Országzászló tér a lakossági és civil ellenállás miatt kikerült az érintett területek közül és a város nem szeretne elesni a 130 milliós támogatástól, így a Hősök tere került a helyébe. "A város úgy tekint a Hősök terére, mint egy pufferre." - mondta Csabainé. Polgármesterasszony elmondta: nem nyilatkozhatja le egyetlen egy sajtóorgánumnak sem, de az ide szánt összeggel tulajdonképpen "ügyeskedik" a város. Nem zajlik közbeszerzés, még nem épül semmi, innen el lehet vinni a pénzt máshová. Tájékoztatta továbbá a fórum résztvevőit, hogy " Hajzer Gabiék végigcsinálták az irányítóhatóságokkal a szükséges engedélyeztetési procedúrát", így az összeg egy része a Nyírvíz Palota előtti burkolat rekonstrukcióját fogja majd fedezni, mert "az valahogy kimaradt". Tájékoztatója első szakaszában polgármesterasszony többször jelezte, hogy a terület az ő előterjesztése ellenére került megszavazásra. Csabainé megjegyezte, a Hősök terére elkészített terv Kulcsár Attila, a Városvita fórumozói által nagy városvédőként emlegetett tervező munkája. Hangsúlyozta, ő nem szakember és azt nem meri bevállalni, hogy szembemenjen szakértők elképzeléseivel.

Bartha István városunk főkertésze elmondta: az újságban megjelent, a fórum témájául szolgáló tervek, engedélyes tervek. Irányelveket tartalmaznak, konkrétumokat nem. Bár a tervező 19 fa kivágását tartja javasoltnak (bálvány és vadszilva fák) fát nem fognak kivágni,  csak abban az esetben, ha a sétányok nyomvonalába esik, a vizes objektumokról pedig még zajlanak az egyeztetések. "A tervpályázat egyébként négy évvel ezelőtt került kiírásra, melyet Kulcsár Attila terve nyert meg."

Giba Tamás alpolgármester hozzátette: az alapvető koncepciót kell tisztázni a tér esetében. Városunknak már van rendezvénytere (Kossuth tér), ez egy dísztér, elegáns, zöld felülettel gazdagon díszített tér, ami bár műtárgyakkal már most is eléggé zsúfolt, a Megyeháza előtt található szobor "ikerpárja" is ide kerül majd. A 130 milliós beruházás műszaki tartalma vizes játék, burkolat és kertépítészet. A Kelet-Magyarország cikkében említett vizesjáték egy a szökőkút helyett használt rossz szó, melyet a közvélemény félreértelmezett. A beruházás részeként térvilágítási elemek elhelyezésére kerül sor, ezek egy része a burkolatba.

A jelenlevő érdeklődők kérdéseire válaszlova Diczkó József számonkérte a jelenlévőktől, hogy a korábbi 11 egyeztetés során miért nem jelentek meg, miért nem akkor dobták be ötleteiket a zöld felületekre vonatkozóan, miért csak most, mikor már kész tervekkel állt elő a város vezetése.

A teljesség igénye nélkül néhány elhangzott felvetés a fórumon résztvevő lakosságtól és az azokra érkezett válaszokból:

Belvárosi anyukák jelezték, aggodalommal tekintenek a Hősök terével kapcsolatos tervekre, hiszen a Dózsa György út felújítása után minden csupa beton, a visszaverődő fény napszemüveggel is elviselhetetlen, nincs egy csepp zöld sem, rettenetes a hőség. 

Polgármesterasszony válaszában kifejtette, hogy a világon mindenhol kiemelt ágyásos megoldással találkozhatunk a hasonló tereken, aki nem hiszi, hogy Nyíregyháza igenis zöld város, azt felviszi repülőgéppel, nézze meg onnan.

A belvárosban vállalkozóként dolgozó anyuka elmondta, hiányolja a játszóeszközöket a belvárosból, méltatlannak tartja, hogy a gyerekek a Kossuth szobron kénytelenek csimpaszkodni.

"Ide lőjenek!" - mondta Giba Tamás. Elmondása szerint több éves vitája Csabai Lászlónéval a játszóeszközök belvárosi terekről való kitiltása, ehhez ő ragaszkodik, ezért nincs.

Józsaváros városrészből érkező lakó felvetette a padok minőségének és számának problematikáját. A kevés számú pad kényelmetlen, rossz helyen van és tartós pihenésre alkalmatlan.

A főkertész és polgármesterasszony ígéretet tett ezen probléma megoldására.

Szó esett a város főterén található kútról, melyről polgármesterünk elmondta, ő már akkor mondta, hogy nem lesz jó, kért árajánlatot egy "szökőkutas vállalkozótól", de problémás a kút kérdése, "mert Bán Feri tervezet". Egyébként a makett ki volt állítva az OTP előtti részre, a "kutya nem reagált rá semmit". Ezt cáfolva a fórumon megjelent egyik városlakó elmondta, ő jelezte nemtetszését írásban, melyre azt a választ kapta, hogy a makett nem olyan jó, mint amilyen majd a kút a valóságban lesz.

Összegezve:

Nem lesz vizesjáték, nem vágnak ki 19 fát (bár a tervező javasolja), a jelenlegi padszám 39-re nő, új burkolatrészt nem alakítanak ki a zöld felületek rovására, a pénzt máshová viszik, többek között a Nyírvíz Palota előtt lesz belőle járda.

A hangulatról immár szubjektíven

Megfogalmazódtak bennem érzések, gondolatok.

Összességében azzal az érzéssel távozhattunk, hogy amiért jöttünk, azt megkaptuk. Elmondtak dolgokat a projekt gazdái. De azt is éreztem, hogy van egy fajta cinizmus a válaszokban és minden kérdésünket támadásként élik meg. 

Megfogalmazódott bennem, hogy az a városvezető, aki mindenben a városlakókkal ért egyet, de sajnos a közgyűlés mégis mindent megszavaz az ő ellenvetései mellett is, az vajon jól végzi-e a dolgát.

Megfogalmazódott bennem, hogy ha a város vezetésével megbízott, a szavazók bizalmát 16 éve élvező vezető nem megy szembe szakértői véleményekkel, akkor sem ha azt a városlakók kérik, az vajon jó-e?

Van-e az ilyenfajta "nagyertekakkorideasztittdumájjatok" fórumoknak értelme?

És végezetül: én tudom, hogy a mostani városvezetés egy jól összerázódott kis csapat, akik jóban vannak egymással, több mint egy évtizede dolgoznak együtt, de akkor is. Nem lehetne, hogy mikor mi is ott vagyunk, akkor ne Pista, Gabi, Tamás, meg mittoménki legyen akiről beszélnek, hanem én is tudhassam, hogy például Bartha főkertész úrról van szó vagy épp kiről.

Javaslatunkat a városi hírlevélről elutasították, így nem iratkozhatunk fel sehová, hogy tudjunk a fórumokról. Úgyhogy krumplihámozás előtt lapozzuk át a helyi sajtót, vagy kattintsunk időnként a nagyszoba.blog.hu-ra.

Ennek reményében köszönöm a figyelmet: sukifarg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr612181177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iecs 2010.07.28. 01:17:32

korrekt beszámoló lett.

viszont miért nem tudom én megérteni, hogy miért kell mindenben "ügyeskedni"?

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.07.28. 13:51:38

Jó a beszámoló, nekem is ez a véleményem.

fekacska 2010.07.28. 14:15:23

Végülis ezt most értem, hogy kaptak 130 milliót valamire és nem akarják viszaadni. Ha akarom akkor még városérdekként is felfoghatom, de ez olyan gombhoz a kabátot effekt. Béláim, túltoltuk!

novumcastrum 2010.07.28. 20:59:22

Szuper ez a blog, korrekt a fenti beszámoló, de még mindig kevesen tudnak róla! Nem hülyék itt az emberek (mint ahogy a Jutkák, Józsik, Tamásék stb gondolják), elképesztő sokan gondolkodnak a fenti dologról úgy, mint mi, és érdeklődnek a város dolgai,a városvezetés visszásságai iránt. Eddig mindenki felkapta a fejét a nagyszoba blog-ra és meg is nézte, akinek felhívtam rá a figyelmét!!!
Ki kéne tenni klubként is az iwiw-re, vagy valahogy még terjeszteni a hírét! Van más ötletetek erre???

reaktív63 · http://www.tisztas.eoldal.hu 2010.08.14. 10:00:49

Tisztelt Nagyszoba olvasók! Ez az itteni ,az igazi nyílt városvita lehetőség !ÉLjenek vele !
Két hete sikerült bekerülnöm a zárt városvitába.
Pár napja írtam oda alábbi javaslatomat, felvetésemet ,sajnos a keletmatyi nem ezt az írást közölte,hanem jogsértően az egyik városvitás taggal váltott magán levelezésemet tárta a nagy nyilvánosság elé.De miről is volt szó? Ime a hozzászólásom:
"Tisztelt Város. Vita. tagok . Azt javaslom , tartsuk szem előtt, és lássuk be hogy sosincs tökéletes megoldás!
Mindenféle ,a közösséget érintő ügyben,
1/ az érvek-ellenérvek,
2/ különböző szempontok, irányelvek,
3/ valós, reális,ésszerű igények ,közérdekek,
4/ előnyök és hátrányok megfontolásával,
ezek szigorú ,következetes figyelembevételével,mérlegelésével , józan kompromisszumra kell közösen törekednie a feleknek, az érintetteknek !
A települések lakóiként Jogosan várjuk el ,illetve ki kell követelnünk a kényszerítenünk a döntéshozóktól az ügyek,felelőségválalós ,kellő információval megértető, ,tiszta, világos, tényszerü ,átlátható kommunikációját !
2010-ben magyarországon is magától értetődőnek kellene lennie hogy ha egy önkormányzat csinálni akar valamit , előtte józan „paraszt „ ésszel az alábbiakba gondol bele ! :

Legfontosabb Alapelvek :
Bármilyen beruházásnál fontos hogy megfelelő információ segítségével megértessék a lakossággal :

1/Érthetően Tisztázni kell a beruházás alap koncepcióját , a célját !!

2 /Egyszerüen 1 / MIÉRT ??? és 2 / MIT ?? Szeretnének csinálni ??

LÉTFONTOSSÁGÚ A TISZTÁNLÁTÁSHOZ A SZEMPONTOK RENDSZEREZÉSE !
/ Két oszlopba felsorolni /

3 /ÉRVEK ELLENÉRVEK

4 /ELŐNYÖK HÁTRÁNYOK

,A LAKOSSÁGI IGÉNYT , SZÜKSÉGLETET , JÓL PONTOSAN, ÉLETSZERÜEN ,KELL FELMÉRNI, a helyi sajátosságok körültekintő figyelembevételével !! Amihez Nagy empátiá készség szükséges !!!!

PL. ITT van a vaslemez szökőkut !!Nagyon sokan nem tudjuk, nem ismerjük a folyamatát, mi történt itt, és ezért Pl. télen nem is értjük, csak állunk és nem hiszünk a szemünknek !!

Pl.Itt egy ordító példa egy százas szorzójú ellenérv dúrva ,bűnös figyelmenkívül hagyására :
Ami Kézenfekvő fontos szempont kellett volna hogy legyen a szökőkút tervezésénél !!!
1/Tudvalevő hogy Nyíregyházán négy évszak van , és ezért fél évig a hideg miatt nem lehet víz a szökőkutakban,ezért jelen esetben így fél évig ütközik, és nem teljesülhet az a tervezői koncepció, miszerint a lehulló vizföggönynek szinte teljesen el kellene takarnia ,fednie az építményt !! Tehát pontosan tudható volt ,hogy az év felében ,ez a vasmonstrum ,statikusan , funkciótlanul, testidegenül csak ott fog állni, meredezni , elrontva a tér összképét.
Tehát időtlen idők óta magától értetődő alapszabály , hogy minden szökőkutat magyarországon kötezelező úgy tervezni ,hogy víz nélkül is jól ,dísztárgyként harmonizáljon a környezetével!! Sajnos a mi kutunk,és tervezője ebből a szempontból is megbukott ,teljesen egyértelmű erre alkalmatlan, hiszen nem ennek megfelelően tervezte Bán Ferenc .Viz nélkül ez az építmény ott azon a konkrét helyen egyszerüen elviselhetetlen, rettenetes !!
Ez csak egy példa a város dolgai közül ahol a fenti szepmpontrendszerbe nem gondoltak bele elvárható felelőséggel , körültekintően. Szerintem az izlésekről, és szúbjektív véleményekről
csak a fenti objektív szempontrendszer maximális figyelembe vétele után szabad vitatkozni !!
Én azt szeretném ha a jövőben bármilyen beruházást , építést stb. szándékozik végezni az önkormányzat, előtte tárják a széles nyilvánosság elé a fent, megjelölt , és a tisztánlátáshoz elengedhetetlenül szükséges információkat tartalmazó adatlapot , hogy véletlenül se fordulhasson elő ilyen óriási hiba !!!!Ami utólag már , a vároképre ,és városlakókra gyakorolt negatív hatása miatt bűnös mulasztásnak minősíthető !És kell hogy legyen konzekvenciája, személyi felelőse !!"
süti beállítások módosítása