a víz az úr?

kreativ ,20:13

Most, hogy volt egy pár komolyabb felhőszakadás Nyíregyházam felhangosodtak a vélemények, hogy milyen rossz városunkban a csapadékvíz elvezetése. A felvetések jogosnak tűnnek az alábbi képeket nézegetve.

 

 

Sajnos tényleg van egy-két konkrét vízelvezetési probléma, mely megoldható és meg is kellene oldani. Valószínűleg a csatornák megfelelő karbantartása, takarítása is sokat segítene a helyzeten.

De be kell látni, 100 milliméteres felhőszakadásokra nem lehet méretezni a csapadékelvezető rendszert. Az utóbbi 132 évben huszonkilenc alkalommal volt 500 mm alatt, 10 évben pedig a 400 mm-t sem érte el az évi csapadékmennyiség. Nem beszélve arról, hogy milliárdokért lehetne csak szétverni az egész várost pedig nekünk egy szennyvízberuházás lebonyolítása sem megy könnyedén.

Sajnos, míg régebben évente egyszer-kétszer volt ilyen eső, most már egyre többször van. Kétségtelen változik az éghajlatunk, de nem csak ez a probléma. A város beépítettsége is egyre jelentősebb. Egyre több az út, a parkoló, a beton, a társasház. Persze, hogy nem tud magától elszivárogni a víz.  Itt az építési hatóságon is komoly felelősség van, ma már mindenhez építési engedély szükséges. Például: Vajon megfelelően vizsgálják-e a áruház parkolójának engedélyezéskor, hogy mi lesz a csapadékvízzel? Vajon utasítanak-e el, bármely beruházást, ha úgy tűnik, hogy nem lehet megfelelő módón kezelni a csapadékvizet? Remélem hogy igen, és nyitott kapukat döngetek.  

  

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr682175378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sukifarg 2010.07.25. 23:31:37

Már megint a beton... Azon gondolkoztam, hogy lassan nem marad fű, ami alatt elintézhetnék a városvezetők a kis biziceiket. :)

muzeum 2010.07.27. 13:46:40

- 1. Nem kiadni építési engedélyt oda, ahol a csapadékvíz felhőszakadásokkor nem elvezethető. Biztos vagyok benne, hogy ez műszakilag jól előjelezhető.

- 2. Ez ma sokkal kevésbé reális. Sőt, nem is számoltam utána, hogy van-e tényleges hatása. A lényeg:
Minden családi háznál, valamint közintézményeknél lenne beépítve egy 1-5 m3-es vagy nagyobb esővízgyűjtő tartály. Ez egyrészt kielégítené a mosási, öntözési, wc-lehúzási igényeket. Másrészt zivatar közeledése esetén a tartály leürítésre kerülne. Az első néhány 10 mm csapadék így a tartályba kerülne, ezáltal kissé mentesítődne a csapadékelvezető rendszer. (100 m2-es tető esetén 1 m3 tartály 10 mm csapadék befogadására elég).
Lehet, hogy ez a mennyiség hangyafing. Ráadásul elég illuzórikusnak tűnik az, hogy zivatar-előrejelzés esetén mindenki rohanna haza leüríteni.
Mindenesetre Nyíregyháza területén mondjuk 10 000 m3 "lakossági víztározás" talán néhány %-ban mentesítené a csapadékelvezető rendszert.
Nem is beszélve az esővíz háztartási felhasználásának környezeti hasznáról.
süti beállítások módosítása