Üzemanyag közbeszerzés: amiről a pesti politikusok nem beszélnek

prixi ,16:09

Elvileg a közbeszerzés lenne az eszköze annak, hogy az államnak hatékonyan, olcsón vásárolhasson dolgokat. Erre sajnos sok ellenpéldát láthatunk, a közbeszerzési tenderek sok esetben nevetségesen magas beszerzési árakat eredményeznek. Erre példa a postásbicikli tender. Most itt a legújabb őrület. Az üzemanyagon is spórolni kíván az állam, és új tendert írt ki. A ennek során az ajánlati ár volt a legfontosabb, 70 százalékos súllyal szereplő bírálati szempont. Az üzemanyagtöltő állomások száma 20 százalékos súllyal esett latba. Ez eddig még érthető is. A legújabb beszerzés révén az állam 2-3 forintot spórol literenként. Ez az óriási gépjárműparkot ismerve több 10 millió forint évente.  

Az ellenzéki politika pártok rögtön rácsaptak a témára: hogyhogy egy külföldi multinacionális cég fog stratégiailag fontos ágazatokat kiszolgálni? Ezen egyet lehet érteni, de szerintem nem ez a lényeg. (A MOL Rt, ne szépítsük, ugyanolyan multicég mint az OMV, csak a nevében van benne a magyar szó.)  

Hozzánk csak egy, de annál fontosabb ellenérv futott be. Itt a megyében, három db OMV kút van. Mind a három Nyíregyházán. A megyei állami intézmények, Fehérgyarmattól - Záhonyig járhatnak be tankolni Nyíregyházára. Egy tank benzinért esetleg 120 kilométert. Lehet, hogy az olcsóbb a drágább?

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr131645475

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP-s politikus OMV-kútjai 2010.01.06. 14:40:04

Laboda Gábor szocialista képviselő két OMV-s benzinkutat üzemeltet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.01.04. 17:10:39

Ezen az egészen nem kell csodálkozni. Az én cégem is akart több közbeszerzésen indulni, de a kiírások elolvasása után oda tudtam minden esetben írni a végére, hogy melyik cégre szabták a pályázatot. Van egy mondás is a berkekben: csak akkor indulj közbeszerzésen, ha neked írták ki. Különben csak pénzkidobás az egész.
Persze mindent többszörös áron vesznek meg, mert a pajtikáknak egy keveset vissza is kell adni. :)Szégyen, ami ezen a téren is folyik ebben az országban!

muzeum 2010.01.11. 17:03:02

A literenként 3 forint az a mostani üzemanyagár mellett valamivel kevesebb, mint 1% megtakarítás.

Na jó, legyen 1% megtakarítás a Kincstárnak.

Az állami tisztségviselők pedig munkaidejük és az amúgy sem nagy kilométerkeretük jelentős részét azzal töltik, hogy elmennek tankolni.

Biztos vagyok benne, hogy ez lényegesen több mint 1% hatékonyságcsökkenés.

Ez pazarlás.
süti beállítások módosítása