Mit lehet tenni 2.

prixi ,08:52

Azaz nincs annyi pénz, amennyi kellene. Akkor, amikor a közalkalmazottakat bocsátanak el, fejlesztések maradnak el, növekvő adósságspirálba kerül a város, ezzel nehéz vitatkozni. Ennek ellenére érdemes megjegyezni, hogy egy-egy szervezet esetében a pénz hiánya sok esetben más, sokkal komolyabb mélyben rejtőző problémákra utal. Amíg ezek a problémák nem csökkenek, addig befolyhat ide a nagyságrendekkel több pénz, nem tud látványosan fejlődni a város.

Korrupció

Mivel több pénz nem lesz, kérdés, hogy a jelenlegi források hatékonyabb felhasználásnak érdekében mit lehetne tenni. Első lépés a korrupció felszámolása lenne. Itt már el is akadtunk. Tudja mindenki, ahogy az egész országban, úgy Nyíregyházán is van korrupció. Ezt bizonyítani gyakorlatilag lehetetlen, így a felelősöket sem lehet megtalálni. Az országos szintű korrupció ellenes szabályozások fejlesztése mellett, amit helyben lehet tenni az a nyilvánosság, az átláthatóság fejlesztése, és természetesen minden szintjén a közéletben a gyanúba keveredett szereplőket azonnal el kell távolítani. A védjük meg mert a „mi kutyánk kölyke” hozzáállással csak veszít minden szereplő.

Érdekérvényesítés

Amit természetesen a forráshiány miatt fel lehet róni a város vezetőinek az a hatékony érdekképviselet hiánya. A helyi képviselők esetében elvárhatjuk, hogy felszólaljanak a városuk érdekében és akár a párt vezetésével szemben is kiálljanak a városunkat érintő negatív döntésekkel szemben.

Fejlesztések

A városunk pénzügyi jellegű problémáinak egy részét el lehetne kerüli átgondolt fejlesztésekkel. A milliárdokért épült és évente száz milliárdokat felemésztő élményfürdő mutatja legjobban, hogy a város pénzügyi helyzetét nem lehet teljes egészében a kormányzati megszorító intézkedésékre, vagy a gazdasági válságra fogni.   

Itt természetesen felmerül a szakértelem kérésköre. Hiszen a rossz döntések születhetnek szándékosan, vagy egyszerűen hozzá nem értésből. Nem is tudja az ember, hogy melyik a rosszabb. A szándékosan rossz döntések hátterében a döntéshozó anyagi érdekeltsége állhat. Ezt nem feltételezve sok esetben láthatjuk, a hogy a hozzá nem értés miatt tűnnek el pénzek, csúsznak beruházások, kerülnek csőd közeli állapotba intézmények. Egy-egy elnézett építési engedély, egy-egy rosszul benyújtott pályázat persze bárkivel megtörténhet, de hogy sok évig ülhet valaki egy-egy székben sorozatosan produkálva a hibákat az komoly károkat okoz.

Az önkormányzati feladatok átgondolása

Amivel igen sokat lehetne a sanyarú pénzügyi helyzetén változtatni a városnak, az a feladatainak, az intézményeinek az ésszerűsítése. Én azon az állásponton vagyok, hogy a közszolgáltatásoknak jobb az állam, az önkormányzat kezében maradni. Bár hallottam a mondást, hogy az állam nem jó gazda, azért a magántőke is bebizonyította, hogy érdekes megoldásokra képes (bankválságok, hopsinvest kabaré, pécsi vízmű sztori).

De hol van a közszolgáltatások határa, célszerű-e hogy a város 2 tucat cégben legyen tulajdonos? Összemérhető fontosságú-e a víziközmű vállalt vagy a városi fürdőket üzemeltető cég? Része-e a fontos közszolgáltatásoknak, hogy 200 millió közeli összegből nyaralófalut vásároljunk, stb.? Nagy pénz, nagy foci mondták annak idején. De nyíregyházán kis pénzből szeretnének óriási városi intézményrendszert fenntartani. Ennek eredménye az alulfinanszírozott szenvedés, melyet szinte minden területen látunk. Csak azért pályázni új színházépületre, mert van rá forrás, közben pedig a jelenlegi intézmények működtetése is folyamatos veszélyben forog?  Kevés forrás esetén megfontolandó, hogy néha a kevés többet ér. Három részben használt színházterem helyett talán jobb egy, ami legalább jól működik.

Itt viszont máris visszaértünk az előző cikkhez: amíg kijárásokkal lehet elérni a döntéseket, amíg a jó barátoknak mindig kell, hogy legyen egy szék addig nehéz hatékonnyá tenni a gazdálkodást.

Még nincs vége...

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr811633107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása