Sínen vagyunk...

prixi ,11:09

 Itt az ősz, készül a jövő év költségvetés.  Már-már megszokhattuk, hogy a költségvetések a megszorításokról szólnak, nincs ez máshogy idén sem. A kormányunk idén a közösségi közlekedést, azon belül is a vasúttat nézte ki magának.  Cél 40 milliárd forint megspórolása, ennek érdekében a kormány decemberben közel 2000 km vasútvonalat akar bezárni. A bezárni tervezett vonalak közül több nagy forgalmú és központi fekvésű.

 

 Az elmúlt két év során a sokkal rosszabb kihasználtságú 14 szárnyvonal bezárásával is csak a tervezett összeg töredékét - mindössze 1 milliárd forintot - sikerült megtakarítani. Nagyon világosan látszik, hogy az óriásira duzzadt vízfej, az esetleges korrupciós, végkielégítési ügyek sokszor több pénzt visznek el, mit a mellékvonalak, különösen, többek között azért is, mert a kiesett vonatok pótlása Volán járatoknál kiadásnövekedést jelent.

 

Az nem kérdés, hogy a MÁV gyökeres átalakítására szükség van, de ehhez nem agyatlan fűnyírással kell nekiállni. A szakmai szervezetek, már régóta jelzik, hogy a nem országos szerepű vasútvonalakat a sürgősen megalakítandó térségi közlekedési szövetségek alá kell szervezni. Ennek keretében a helyi busz- és vonatmenetrendeket össze kell hangolni, és a gerinchálózati – az egész országban ütemessé tett – menetrendhez igazítani, hogy jobban alkalmazkodjanak a valós igényekhez, és alkalmassá váljanak arra, hogy egy fenntartható, szervesen fejlődő közlekedési rendszer vázát képezzék.

 

Az nem biztos, hogy minden mellékvonalra biztosan szükség van, ezt kijelenteni éppúgy dilettantizmus, mint egy várható olajválság előtt felszámolni a vasúti közlekedés harmadát. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy a most előkerült felszámolási lista végrehajtása óriási, nehezen kijavítható károkat okozna a hazai közlekedésben. Fontos lenne, hogy a 2010-es menetrend mai véglegesítését halasszák el, és rövidlátó intézkedésekkel ne állítsák kész helyzet elé a közlekedőket.

 

Priksz Gábor

Forrás (lehetmas.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr591336807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása