Nyíregyházán drágább a gáz, mint a távhő

prixi ,09:59

Legalábbis a a városi energetikus szerint. 2008 őszén készített - vezetői megrendelésre - egy tanulmányt, melyben bebizonyítja, hogy aki gázzal fűt, az sokkal rosszabbul jön ki anyagilag, mint aki a távhőt használja.

2009. év eleje a gázválságról lesz emlékezetes. Ennek kapcsán majd talán emlékezni fogunk arra, hogy éppen akkor nem jött a gáz, amikor évek óta a leghidegebb napokat éltük át. Vajon másra emlékezni fogunk-e? Vajon a kormányzati politikában, az önkormányzati beruházásokban érezhető lesz-e annak a hatása, hogy napokig rettegésben élt az ország. Vajon a politikusok, az egyéni lobbi érdekeken felülemelkedve hoznak-e stratégia döntéseket. Remélem igen, bár úgy tűnik jelenleg nincs kormányzati akarat sem a gázfogyasztás csökkentésére, sem általában az energiatakarékosság és hatékonyság növelésére. A kormány válasza a gázválságra, a stratégia készletek növelése, új vezetékek építése és esetleg nagy szénerőművek építése.

E helyett mit lehet ajánlani. Legfontosabb feladat a hatékonyság növelés. A kormányzat jelenleg elenyészően keveset költ energiahatékonyságra. Érdekes felvetés, hogy a közel 100 milliárdos nagyságrendű gázár-támogatás átgondolása szükséges. Ebből a keretből olcsóbbá tehető lenne a rászorulók számára a fűtés. Bővebben a LMP gázválságos anyagában.  

Sajnos helyi szinten sem jobb a helyzet. 2008 őszén például a Nyíregyháza Város energetikusa azzal volt elfoglalva, hogy politikai megrendelésre bebizonyította, hogy a távhővel fűteni olcsóbb nyíregyházán, mint gázzal. 15.000 család évi 300.000 forintos fűtésszámlája mást bizonyít. Olcsóbb lehetne, ha érdemi munkára és érdemi fejlesztésekre is jutna idő. Mi azt javasoljuk, hogy vizsgálja annak meg a város a lehetőségét, hogy Nyíregyháza alatt bőségesen található termálvizek energiája használható lenne-e a helyi távfűtés költségeinek és energiaigényének csökkentésére. A város tulajdonában álló távhőszolgáltató 100 millió feletti hasznot ért el 2007-ben. Ebből legalább a vizsgálatokra futhatná. És az Európai Uniós forrásokból egy-egy ilyen fejlesztésre is lehetne pályázni. Lehet hogy többre értékelné a lakosság, mint az állatkert bővítését.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr12905594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

muzeum 2009.01.27. 10:36:45

"a Nyíregyháza Város energetikusa azzal volt elfoglalva, hogy politikai megrendelésre bebizonyította..."

Ez azért elég khmm határozott kijelentés, amit egy ilyen komoly közéleti ügyekkel színvonalasan foglalkozó fórumon illene tényekkel alátámasztani (jelen formájában a parlamenti, illetve városházi viták "színvonalát" idézi)

Megtudhatnánk tehát, milyen tények húzódnak a súlyos kijelentés mögött?
süti beállítások módosítása