Giba Tamás alpolgáremester a civil fórumon

prixi ,17:34

 2008. szeptember 16.-án  kedden  a Nyíregyházi Civil Fórum meghívott vendége volt Giba Tamás Nyíregyháza alpolgármestere

 

Két témában tartott rövid beszámolót az alpolgármester. Az első beszámoló a városi nagyberuházásokat érinttette. Az alpolgármester elmondta, hogy örül a meghívásnak, és érinteni fogja folyamatban lévő beruházásokat, és azokat is melyek még előkészítési fázisban vannak

Városrehabilitációval kapcsolatos pályázat, fórumsorozat indul meg ezzel párhuzamosan részletes tervezés, november közepén lesz beadva, jövőre megindulnak a beruházások. A pályázat összege több mint 2milliárd, és ehhez járul az önerő

Néhány nagy projekt elemről beszél csak az alpolgármester, első a közlekedés.

Egyház utca 2x2sávos lesz, Síp utca szervizutca lesz. Ehhez kapcsolódik egy jelzőlámpa a Bethlen Gábor utca sarkán. Itt már kész a terv, és a hatóságnál van engedélyezésen.

Kiskörút kelet szakasza is része a pályázatnak. Itt építési engedély van, területszerzés zajlik, mivel rosszul állnak a dolgok lehet, hogy kisajátítás lesz. A Szenti István utca, Ötvös utca forgalmi rendje megváltozna. Luther háznál lévő kereszteződés átépítése is megtörténik.

Építési beruházások.  Legnagyobb az önkormányzat ügyfélszolgálati központ kialakítása lesz, mely a Rákóczi út felöli okmányirodánál található területet érinti. Ez a beruházás közel 400 milliós. Méltatlan körülmények majd megszűnnek.

Házasságkötő terem átalakítása révén, az anyakönyvi hivatal is költözne, itt csak a rendezvények lebonyolítása marad. Nyírvíz palota esetén arra van lehetőség, hogy a tető és a külső homlokzat felújításra kerüljön.

Terv továbbá a Zrínyi Ilona utca fejlesztése, a portálok átépítése, egy fedett tér kialakítása. Itt még nem alakult ki konszenzus, pedig az idő sürget. Nyírfa áruház tulajdonosának is jut egy minimális támogatás, a homlokzat elegánsabb és modernebb lesz. Hősök tere: kertészeti munkálatok, díszburkolat javítása kisebb beruházás. Része a pályázatnak, de nem támogatott a Bocskai utcán egy épület építése. A pályázat kiírójának elvárása vállalkozók bevonása.

Hogy a jövőbben mit érint még a városrehabilitáció az még egyeztetés alatt.

 

További folyamatban lévő beruházások.

Keleti körút – Kállói út, Orosi út, Pazonyi út összekötése. Benyújtott pályázat van a döntés folyamatban, mivel csökkentett támogatást ítéltek meg, ezért a dolog áll. De valószínűleg meglesz, és érzékelhetően fog csökkeni a Nagyvárad és Család utcák forgalma. (Ezt azért megnézzük majd.)

Szennyvízcsatornázás: döntésre vár a 12 milliárdos beruházás. Részletek elhangozattak, de ez nem annyira érdekes.

Hulladékgazdálkodási program is van, de nagyon lassan halad. Lesz egy nagy válogatócsarnok, pénteken már lesz egy alapkőletétel. Itt már van engedély. Viszont kell egy új hulladéklerakó tálca, mert a jelenlegi betelt.

Ez 10 hektáros lesz: 1,2 milliárdba fog kerülni. A probléma, hogy nem volt benne az első ütemben, most Brüsszelben van a kérelem, hogy benne legyen.

Az Állatpark: 1,6 milliárdos beruházás, máris indul, és a Parkfürdő is kapott,1,2 milliárdos támogatást. Kisebb pályázat a tömegközlekedés fejlesztésére: 103 pontos beavatkozás, 400 milliós pályázat. Támogatási szerződés is megvan.

Agóra program: Művelődési ház felújítása benyújtva a pályázat, első fordulós döntés várható a jövő héten. Ha nyer 2,2 milliárdos beruházás lesz, civilek számára is használható térrel. Vigyázat! Nem kultúrház, hanem többfunkciós terek.  (itt elfelejtettem megkérdezni, hogy lesz-e hozzáértő és anyagilag is biztos lábakon álló menedzsment, mert ha nem, sokat nem fog érni a támogatás)

Gyenge előkészítettségi szinten álló beruházások

Piac felújítás: vállalkozók bevonásával, a benyújtott vállalkozói ajánlat értékelés zajlik

Szállodai befektetés, kettő!  Sóstó: 1 hektár beépítése valamint Kossuth utca - Vay Adám körút sarkára, a csúnya reklámtáblák helyre. Mindkettő szab.terv módosítást igényel tehát még fogunk róla hallani.  

 

 És a kérdések:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr12666478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása