Szmog van!

prixi ,12:39

Nyíregyházán – a Széna téren található légszennyezettség mérő automata állomás mérési adatai szerint – a szálló por 10 mikrométer szemcseméret alatti frakciójának 24 órás átlagértéke 2011. október 27-én meghaladta tájékoztatási küszöbértéket (75 mg/m3), 2011. 10. 28. és 2011. november 2. között pedig egymást követő hat napon keresztül meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 mg/m3).

November 4-én Nyíregyházán Dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére immár harmadik alkalommal ült össze a Szmog Riadó Bizottság (SZRB), hogy elemezze és értékelje a beérkező légszennyezettségi és meteorológiai adatok alapján a környezetveszélyeztetés kockázatát. A bizottság döntése alapján Nyíregyházán október 30-tól szmogriadót rendeltek el. Ennek megfelelően visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalom van érvényben, beleértve a kerti hulladék ill. avar égetését is. A rendőrség, a tűzoltóság és a közterület felügyelet munkatársai folyamatosan járőröznek és ellenőrzik a tilalom betartását. Aki azt megszegi, azt helyszíni bírsággal sújthatják. Az elmúlt napokban Nyíregyházán húsz esetben érték tetten a tűzgyújtási tilalom megszegőit. 3 esetben tettek feljelentést, 1 alkalommal pedig helyszíni bírságot szabtak ki.

1. A helyzetre való tekintettel azonnali intézkedéssel, haladéktalanul megnyitják (november 5.) a forgalom előtt a Keleti körutat, így tehermentesítve a Jósa András Oktatókórház környékét és ezzel is csökkentve a belváros forgalmát.

2.  Átmenetileg a város egész területén felfüggesztik az útburkolati jelek festését, megakadályozva, hogy ezáltal forgalmi dugók alakuljanak ki.

3.  Fokozott ellenőrzést rendeltek el – az egyébként is jogszabály által tiltott – a háztartási hulladékok és veszélyes anyagok tüzelőberendezésben történő égetésére vonatkozóan. A tilalmat megszegőket akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatják.

4.      Ha a levegő minősége november 6-ig nem javul, a SZRB november 7-én (hétfőn) reggel dönt a szükséges forgalomkorlátozásról.

5.     A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve november 7-ig valamennyi oktatási intézményhez eljuttatja ajánlását az egészségügyi kockázatok kivédése érdekében.

6.  Az SZRB felhívja a lakosság figyelmét, hogy az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében vegyék figyelembe a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve ajánlásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr633355666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása