A nyíregyházi civil koncepció változásáról

prixi ,12:19

Nyíregyháza város elfogadta az új civil koncepcióját.Itt el lehet olvasni.

Az új koncepció célja a város és a civil szervezetek közötti együttműködési keretek tisztázása. A dokumentum nem előzmények nélküli, ez a korábbi koncepció aktualizálása, a megváltozott politikai helyzethez való igazítása. Jó volt-e a korábbi koncepció? Részben igen, a nagyon sokrétű civil szféra és a város vezetői közötti együttműködést megpróbálta intézményesíteni és ennek eszközének a Nyíregyházi Civil Fórumot nevezte meg. A fórum túl sok jogosítványt nem kapott, országosan is egyedülálló és előremutató volt azonban, hogy a civil fórum delegáltjai állandó meghívottként részt vehettek a városi közgyűlés bizottsági ülésein. Ennek az eszköznek túl nagy súlya nem volt, a civil szervezetek sem használták ki az ebben rejlő lehetőségeket, de az információcserét és párbeszédet lehetővé tette.

Az új városvezetőség részére azonban ez a rendszer valamilyen oknál fogva túl sok politikai kockázatot jelentetett, ezért született az új koncepció, mely érdemben csak abban különbözik a korábbitól, hogy a bizottsági részvétel kikerült a civil szervezetek eszköztárából. Öszvér megoldás született: az anyag kiemeli, hogy a városban partnernek tekinti a város a civil fórumot, a város vezetői részt vesznek a civil fórum ülésein, majd leírja, hogy a civil fórum nem lehet kiemelt helyzetben a más civil szerveződésekkel szemben a bizottsági részvétel során. A város vezetőinek alapvető éreke, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosságon alapuljanak a döntések. Ebben pedig egy több száz szervezetet tömörítő, teljesen nyitott fórum jó partnerük lehetne. Ehhez viszont egy alaposan végiggondolt koncepcióra van szükség. Ez pedig közel sem az.

Összehasonlításul a régebbi koncepció.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr262665129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása