Nem túl sok izgalom!

kreativ ,18:26

Már olvashatóak is Nyíregyháza közgyűlésének előterjesztései a nyirhalo.hu-n. Sajnos az elképzeléseinek beigazolódni látszanak. Az város életét befolyásoló kérdések közül mintha nem sok minden kerülne a közgyűlés elé. Például óriási izgalmak között nyitottam meg azt az előterjesztést, melyből kiderül, hogy a hulladékgazdálkodási tanácsba kit tervez delegálni a közgyűlés Giba Tamás helyére. (Aki segítség nélkül kitalálja az vendégem egy sörre túró-rudira.) Egy igen érdekes anyag van: a „háromnegyedéves” pénzügyi beszámolóból képet kaphatunk, arról hogy mi folyik nyíregyen.

A beszámoló pénzügyi részei nem tűnnek érdekesek, szerintem csak a hozzáértőket érdekli, vagy talán őket sem. Pedig érdemes beleolvasni, talán fény derül arra, hogy miből is adódik az város „kezelhetetlen” adósság állománya.  Az biztos, hogy a kiadások egyes sorait olvasva megérne egy-egy különálló posztot. Például az eredeti 5 millióról év közben 28 millióra felemelt Mandala dalszínház támogatásosából már 25 millió már ki is lett fizetve (91%-os teljesítés háromnegyed év alatt).  

Ami számomra különösen hasznos olvasmány volt, az a városfejlesztési kiadások összefoglalása: tételes felsorolásra kerül minden, ami zajlik, vagy aminek zajlani kellene. Ezek az anyagok csak hosszabb keresgélés révén találhatóak meg, itt viszont egymás alatt olvashatóak, többek között, lezajlott az Arany János utcai körforgalom engedélyezése, hogy nem nyert a nyugati elkerülő út építésre benyújtott pályázatunk, 113 db túlkoros fát ültettünk, és 130 db „utcai szemétgyűjtőt” vásároltunk. Ennél sokkal fejsúlyosabb, hogy kiderül, hogy aláírásra kerül a Művház felújítására elnyert támogatási szerződés, sőt ha jól olvasunk a sorok között 58 millió forint a témában már kifizetésre került. Igen ez az a program melynek keretéből új színházépület épül a Bujtosi Csarnok mellett. Hasonlóképpen igen meglepő számomra, hogy áll az Érkerti beruházás, mert a kormány felfüggesztette az adott pályázati konstrukciót és ugyanezen okokból a Huszár telepre vonatkozó pályázat egyelőre benyújtásra sem került.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr62470891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bann 2010.11.24. 20:16:38

Már megbocsáss kedves Kreatív, de 24 milliárd adósság nem elég ok az izgalomra? Ez több mint a költségvetés fele. Ez szinte megbénítja az önkormányzat munkáját. Itt most először ezt a borzasztóan súlyos gondot kell megoldani és az érdemi építő munka csak ez után lehetséges. Arra sincs pénz, hogy a tehetségtelen, korrupt hivatalnokokat és cégvezetőket elzavarják, illetve az újjászervezési feladatokat finanszírozzák.
Egy ilyen szétzilált, szabályozatlan csődtömeg reorganizációja emberfeletti nagy munka, amelyet ráadásul a még hivatalban lévő potentátok minden lehetséges módon akadályoznak.
Csabainé öröksége iszonyatos nagy terhet jelent ennek a városnak.
Ebben a helyzetben a döntés előkészítő munka nagyon szerteágazó és időigényes, ezért nem tud a közgyűlés huszonakárhány napirendet tárgyalni.

prixi 2010.11.25. 13:46:37

@bann:
Teljesen igaz, az adósságállomány vészjóslóan magas, a következő hetekben pedig közzel kerülünk a teljes fizetésképtelenséghez.

bann 2010.11.26. 09:09:42

@prixi:
Mégis csak volt izgalom a közgyűlésen bőven. A szakértő és a irodavezető főhivatalnokok is elmondták, hogy a folyó költségvetés egy fikció. Mindent a kiadások vezéreltek.
A a bevételeket nemes egyszerűséggel az eszement kiadásokhoz igazították, teljesen fiktív adatokra alapozva. Ezt azzal indokolták, hogy a pályázatok önerejének fedezetéül ezt így kellett bemutatni.
Azt nem értem, hogy egy nem létező bevétel hogyan lehet a pályázati önerő.
Ezek szerint a pályázatoknak nincs sajáterős forrása, csak úgy állították be, mintha lenne. Ez nem csalás esetleg?
Ha már a költségvetési rendelet is mint a legfontosabb helyi jogszabály csaláson alapul, akkor mi folyhatott ott annak végrehajtása folyamatában?

kreativ 2010.11.26. 11:36:36

@bann: elnézést félreérthető a cím, a napirendek nagy része nem izgalmas, miközben a városban őrült sok dolog zajlik, valahol csak hoznak döntéseket, de valószínűleg ez nem a közgyűlés...
A hármonegyedéves beszámoló az bizony izgalmas, csak kár, hogy ezek a beszámolók csak utólag mutatják be a város helyzetét.

prixi 2010.11.26. 12:13:53

@bann: a legközelebbi közgyűlésre már elmegyek, :-)

egyébként a cikkben szereplő művelődési ház jó példa, nekem a polgi néni annak idején azt mondta, hogy nem lesz abból semmi, mert több mint 600 millió forint az önerő, annál pedig kevesebből is fel lehetne újítani a művházat. De hát győzött az anyagi érdek: mégiscsak többet lehet zsebre tenni 2,4 milliárdból, mint 300 millióból.

Gondolom ezt a beruházást már nem fogja leállítani az új vezetés, különösen, hogy ilyen sok pénz ki lett belőle fizetve. Bár mondjuk nem nagyon tudom, hogy mire: a tervezésre, engedélyezésre és a közbeszerzés lebonyolítására kicsit soknak tűnik az 58 millió, vagy már zajlik az építkezés csak mi nem látjuk?

Priksz Gábor
süti beállítások módosítása