az elmúlt három év 2.rész - a nagy pályázataink

prixi ,16:01

Az elmúlt három sikeres évről szóló beszámoló legnagyobb büszkeségei jelentik egyben az anyag legnagyobb gyengeségét is. A beszámoló sikerként könyvel el három-négy nagy pályázat elnyerését. Ezek egyelőre azonban közelében sincsenek annak az állapotnak, hogy akár pénzügyi, akár társadalmi szempontból értékelni lehetne, hogy sikeres-e a projekt. Hiszen amikor az emberek elkezdik használni a létesítményeket, és amikor az utolsó beszámolót is elfogadták, az utolsó filléreket kifizették, akkor lehet látni, hogy mennyiből mit sikerült alkotni. Ez természetesen nem csökkenti azoknak a városi munkatársaknak, partnereknek az érdemeit, akik foglalkoznak vele. Hatalmas munka egy-egy milliárdos pályázat benyújtása, és elnyerése. Bár a jelenlegi vezetés szempontjából ciki, hogy ezeket a babérokat a következő csapat fogja tudni learatni. Ha le fogja egyáltalán.

A pozitív eredményre a legnagyobb esélyt a „A belvárosi terek integrált funkcióbővítő fejlesztése Nyíregyházán” című  pályázati program jelentheti. Ha beruházás sikeres lesz, tovább épül a kiskörút, lesz okmányiroda és megszépül a Nyírvíz palota is. Arról természetesen már megoszlanak a vélemények, hogy ez-e a leghatékonyabb módja 2 milliárd forint elköltésének.  

Jóval kevésbé lesz a lakosság lelkes és hálás, a közel 1,5 milliárd forintból megvalósuló Sóstói parkfürdő fejlesztés kapcsán. Már csak azért sem, mert beruházások növekedésével a fenntartási költségek és ezáltal a belépőjegyek árai is növekedni fognak. Már sok nyíregyházi család így sem tud egy-egy fürdőzésért több ezer forintot kifizetni, úgyhogy nekik marad a Tisza-part mint „élményelem”.

Az művház felújítására elnyert 1,4 milliárdos támogatás sikerként való elkönyveléséhez is sok víznek kell még lefolyni a Tiszán. Ha a beruházások is annyira fognak elhúzódni, mint az előkészítés, akkor talán majd a 2014 utáni polgármester fogja átvágni a szalagot.

A végén pedig a legnagyobb nyertes pályázat, a szennyvízberuházás. A 12 milliárd forint megszerzésének feltétele, hogy sikerüljön eredményt hirdetni a közbeszerzés folyamán. Ez azonban két fordulóban sem sikerült. Ha komolyabb hibát vétenek, a végén úgy járhat a város, mint Budapest, ahol a szennyvízberuházás és a metró építés során is a hibás közbeszerzések miatt nem fizetett ki milliárdokat az Európai Unió.

Tehát a pályázatok elnyerésekor lehet ünnepelni, de amíg az elszámolás le nem zárul addig nem lenne szabad előre inni a medve bőrére…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr431611113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bann 2009.12.23. 09:28:43

A Közbeszerzési Tanács megsemmísítette a 12 milliárdos szennyvízcsatorna kivitelezésének pályázati eredményét.
Ezzel a finoman szólva szakszerűtlen közbeszerzési döntésével Csabainé veszélybe sodorta Nyíregyháza legnagyobb és legszükségesebb fejlesztésének megvalósulását.
Emiatt számos járulékos infrastrukturális (közlekedési, útépítési,környezetvédelmi)támogatott beruházás is meghiúsulhat.
Nem bír rájönni a szerencsétlen, hogy az állami szerveztek munkájában is megtörtént a jobbra át, és már nem befolyásolható, nem manipulálható az mszp-s korifeusok révén a döntéshozatal.
Ez a felelőtlenség és tudatos károkozás a demokrácia és a jog szabályai szerint nem maradhat következmények nélkül.

kreativ 2009.12.23. 13:04:18

@bann: Biztos, hogy szakszerűtlen volt a közbeszerzés? Az, hogy a megtámadott és megsemmisített első döntés után másodszor is ugyanaz a cég lett kihozva győztesnek? Ez azért nem tűnik véletlen hibának.
Persze lehet, hogy a közbeszerzési törvénnyel van a baj, azaz a vesztesek mindig mindent megtámadnak, ezáltal hosszú ideig csúsznak a beruházások. De én úgy vagyok vele, hogy inkább csússzanak, mint hogy később az EU ne fizesse ki a pénzt különböző hibákra hivatkozva.
süti beállítások módosítása