az elmúlt három év 1.

prixi ,11:37

Sok megjegyzés érkezett a hét eleji közgyűlésen elhnagzott, az elmúlt három év értékeléséről szóló anyaghoz. Megpróbálom tehát objektíven értékelni az beszámolót, illetve az elmúlt három évet. Önmagában érdekes kérdés, hogy miért is készült ez a beszámoló, mi az indoka, hogy pont három évről szól az anyag. Talán, hogy jövőre választások lesznek.

 

Ami objektív siker, hogy a város megőrizte fizetőképességét, nem ment csődbe. Sajnos az önkormányzatok finanszírozását ismerve ez tényleg siker. Közben természetesen növekedett a hitelállomány, de az ijesztően hangzó 13 milliárd, az éves bevételek arányában (több mint, 30 milliárd) nem túl sok. (Sok magyar állampolgár örülne, ha csak az éves jövedelmének 1/3 erejéig lenne eladósodva).  Az sokkal inkább kérdés, hogy mire kerülnek, kerültek elköltésre a felvett hitelek, a kibocsátott kötvények milliárdjai. Nőtt-e a város vagyona, termelnek-e jövedelmet a hitelből megvalósított beruházások? Ezekre nem lehet sajnos egyértelmű igennel válaszolni. 

 

Amire büszkék a város vezetői azok természetesen a beruházások. Itt is árnyalni kell a képet. A leglátványosabb megvalósult beruházások – pl. Korzó – nem az önkormányzatnak, hanem magánbefektetőknek „köszönhetőek”, és közel sem egyedülállóak, hiszen minden környező nagyvárosban épületek ilyen paloták. Abban sikeres a város, hogy egy-egy beruházóval mennyi kísérőberuházást tud megvalósíttatni. Mivel azonban ezek a csatlakozó beruházások csak nyűgöt jelentenek a beruházónak, a megvalósulással több probléma adódik. Így lehetséges, hogy egy sportpálya helyére épült áruház megnyitása óta két év telt el, és még mindig várni kell a megígért sportlétesítmény átadására. Jó példa a korzó beruházáshoz kapcsolódó szökőkút, ahol a spórolás miatt nem írtak ki képzőművészeti pályázatot. Látjuk is az eredményt. (Mondjuk nemzetközi hírű szobrász által készített szökőkutat is tudna utálni a város).

 

Következő részben a pályázatokkal folytatom a kritikus, de objektív értékelését a város elmúlt három évének.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr481606392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bann 2009.12.18. 12:58:29

prixi! Amikor a 13 milliárd adóságról beszélsz megfeledkeztél az önkormányzati cégek adóságairól, amelyekért Csabainé és bandája kezességet vállalt az adófizetők kontójára. Ezek olyan kötelezettségek, amelyekért az érintett vállalatok az életben nem képesek helytállni. Ez így, ha jól számolok 18 milliárd, ami az éves költségvetés cirka 50%-a. Ezek a cégek jellemzően azok, amelyek a büdös életben sem lesznek képesek rentábilis gazdálkodásra.

prixi 2009.12.20. 15:44:35

@bann: teljesen igaz, csak a Sóstó Gyógyfürdő 1,5 milliárdos hitelt vett fel, nem véletlen, hogy a városnak kell nyomni bele a pénzt évről évre,hogy nem menjen csődbe.
ezeket a hiteleket pedig csak nagyobb nyomozás után lehet észre venni a város hivatalos anyagaiban, tehát az átlátható gazdálkodás iránti elvárásunk is sérül.

bann 2009.12.20. 17:25:34

@prixi: Csak a pontosság kedvéért, ha már a Sóstó Gyógyfürdőt hozod példának: 2008.évi mérleg szerint a rövidlejáratú kötelezettségek összege 264.760 ezer Ft, hosszú lejáratú kötelezettségek összege 1.829.256 ezer Ft, kötelezettségek 2.094.016 ezer Ft.
Mérlegszerinti eredmény: mínusz 387.694 ezer Ft.

És még néhány: Piac és Vagyonkezelő kötelezettsége 1.309.122 ezer Ft, Állatpark 263.157 ezer Ft...és sorolhatnám tovább a cégeket.

prixi 2009.12.20. 17:37:55

@bann: köszönöm, igen az állatparkot az sejtettem, gondolom a mostani beruházással tovább nő a hitelállomány, de hogy a piac és vagyonkezelő is ilyen rosszul áll arra nem is gondoltam volna.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.12.21. 17:34:59

A Piac és Vagyonkezelőnek 1,3 milliárd a kötelezettsége? Az miből jött össze?
A Sóstó Gyógyferedő is szépen eladósodott, uh, vazze! Ezt mi fizetjük vissza...

prixi 2009.12.21. 18:58:45

@BGy: keresem, de nem igazán világosak a Kft pénzügyi beszámolói a hitelek szempontjából. Azt biztos, hogy a működés finanszírozására vesznek fel rendszeresen forgóeszköz hiteleket.
süti beállítások módosítása